Burgemeester Depla tijdens de Uitslagenavond van de Bredase gemeenteraadsverkiezingen.
Burgemeester Depla tijdens de Uitslagenavond van de Bredase gemeenteraadsverkiezingen. Foto: Amber Kuijs

Depla waarschuwt voor oneigenlijke motieven in discussie hennepteelt

Door: Wijnand Nijs Politiek

BREDA - Burgemeester Depla waarschuwt collega-politici dat ze zich niet voor het karretje van criminelen laten spannen. Hij ziet verschillende argumenten in de discussie die vooral in het belang zijn van criminelen. "Zij zijn bang dat hun kip met de gouden eieren geslacht wordt", dat zegt hij in een interview wat te lezen is in de jubileumuitgave van BredaVandaag. 

In Den Haag wordt momenteel gesoebat over een proef. Komt dat goed? "Dat is nu even afwachten. Wat ik nu wel zie is dat er argumenten voorbij komen die in het belang zijn van de criminelen die in de aanlevering van de coffeeshops zitten." Hij doelt op het bezwaar dat de Amsterdamse burgemeester Halsema uitte. Zij stelde dat coffeeshops niet uit de voeten zouden kunnen met twintig tot dertig soorten wiet, een mogelijke beperking in de proef.

Niet onderschatten
Halsema stelde dat er ook illegaal wiet in de coffeeshops te koop zou moeten blijven. Depla: "In wiens belang is dat? Pas op dat je in het uiten van terechte zorg over experiment niet te snel voor het karretje van de status quo laat spannen. Onderschat de financiële belangen niet. En besef dat juist vanwege die belangen mensen aan het lobbyen zijn tegen het experiment." Vindt hij de opstelling van Halsema en andere politici hierin naïef? "Dat zeg ik niet. Maar je moet de kracht en macht die de cannabiswereld heeft niet onderschatten. Niets doen is in het belang is van de mensen die nu extreem geld verdienen dankzij de illegale hennep-productie. Zij zijn bang dat hun kip met de gouden eieren geslacht."

Lees het hele interview met burgemeester Depla in de 10 jaar BredaVandaag-krant die deze woensdag gratis in Breda wordt verspreid. Niet ontvangen? In het stadskantoor en de bibliotheek liggen exemplaren op je te wachten.