De Troeteleik in de middenberm van de A58
De Troeteleik in de middenberm van de A58 Foto: Perry Roovers / SQ Vision

SP: ‘Gaat de Troeteleik nu om of niet?’

Algemeen


BREDA - Omdat de Troeteleik in de middenberm van de A58 is verkozen tot de Nederlandse Boom van het Jaar, heroverweegt minister Cora van Nieuwenhuizen de kap van deze boom. Dat roept vragen op bij de Bredase SP-fractie, omdat er eerder werd gesteld dat de boom weg moest.

De verbreding van de A58 staat voor 2020 op de planning. “Destijds is besloten om de Troeteleik in de middenberm te kappen zodat de monumentale bomen naast de snelweg konden blijven staan”, zegt SP-fractievoorzitter Bas Maes. “Maar nu de Troeteleik de boom van het jaar is geworden, heroverweegt de minister toch of hij wordt gekapt. Terwijl aan ons werd verteld dat het te duur was”, zegt Maes.

De Troeteleik is door de nationale titel wel in de race om Europese boom van het jaar te worden. Maes vreest imagoschade als de boom gekapt wordt. “We willen Breda profileren om de eerste ‘Europese stad in een groen park’ te worden”, legt Maes uit. “Maar een gekapte boom als Europese winnaar, zal daar niet aan bijdragen denk ik.” Bas Maes heeft het college gevraagd erop aan te dringen om de boom te laten staan.