Peter de Jong (links) en Erik van Elk vanuit de organisatie.
Peter de Jong (links) en Erik van Elk vanuit de organisatie. Foto: Organisatie Quiz'm

Quiz'M pakt groots uit met nieuwe quiz in Chassé Theater

Door: Guus Arnouts Algemeen

BREDA - Inmiddels al een aantal jaar een fenomeen in de stad: de muziekquiz Quiz’m in de Mezz. Maar dat quizzen smaakt naar meer volgens de organisatie, daarom komt er op 8 december een nieuwe, uitgebreide Quiz'M De Slimste Bredanaars in de foyer van Chassé Theater. Aan de quiz kunnen honderdtwintig Bredanaars meedoen verdeeld over dertig teams van vier personen.

Hoe die populariteit is ontstaan? “Lastig te zeggen”, lacht Peter de Jong. “Wij zijn eigenlijk altijd een beetje stil van de positieve geluiden en het enthousiasme waarbij mensen zich opgeven. De muziekquizzen zijn een succes, maar we wilden ook eens proberen of een grotere en algemene quiz zou lukken.” En dat blijkt, de aanmeldingen stromen al binnen en ook de grote schare fans laat van zich spreken via Facebook. 

Quizzen
Het belooft een laagdrempelige avond te worden in de foyer, vertelt De Jong. “We gaan ervan uit dat ook het laagst scorende team minimaal vijftig procent van de vragen goed moet kunnen hebben.” Hij wijst op de Quiz’m muziekquiz. “Daar zag je een grote saamhorigheid, waarbij ook opa’s en oma’s met hun kinderen of kleinkinderen meededen.” Hij hoopt dat dit bij Quiz'M De Slimste Bredanaars ook weer het geval is. “In ieder geval zijn de vragen bedoeld voor iedereen, wel met een Bredaas accent.” De organisatie wilde niet alle vragen over de stad laten gaan, dat zou te specifiek worden.

Buiten Breda
Naar eigen zeggen is de quiz in het theater al zo’n succes dat ook buiten Breda interesse is voor een quiz van deze grootte. “Daar kunnen we alleen nog niet te diep op ingaan”, zegt De Jong. Rotterdam werd al genoemd. “Het is fantastisch om te zien dat het zo populair is.” Overigens doet de organisatie het niet voor het geld of bekendheid. “Het is gewoon een uit de hand gelopen hobby van een stel vrienden die graag van een spelletje houden.” En als de foyer gaat knellen? “Het zou heel gaaf zijn om te quizzen in de grote theaterzaal natuurlijk!” De organisatie merkt wel op dat er niet meer dan honderdtwintig teams mee kunnen doen. "We hebben op dit moment helaas niet meer dan dertig stemkastjes." 

Inmiddels zijn er nog enkele plekken vrij om mee te doen, maar volgens De Jong gaat het heel hard met de verkoop. Kaartjes zijn te koop via de website van het Chassé Theater en kosten acht euro.

Even een voorproefje
En om alvast die algemene kennis te prikkelen heeft De Jong een wat lastigere vraag in petto:

“Hoeveel liter water is er nodig om een liter cola te maken?”

A: 2,5 liter
B: 10 liter
C: 20 liter
D: 75 liter

De Jong: “Even gokken natuurlijk: het juiste antwoord is D, dus 75 liter.”