Logo bredavandaag.nl
Huurder Fiola van Nunen op haar vervoersmiddel door het gebouw.
Huurder Fiola van Nunen op haar vervoersmiddel door het gebouw. (Foto: Ankie Nederlof)
Fotoalbum

Zo is het om een zaak in de oude rechtbank te hebben

BREDA - Sinds deze week zijn drie bedrijfjes in de oude rechtbank aan de Sluissingel getrokken. Maar wat doen zij daar eigenlijk? En hoe is het om in het voormalig gerecht je eigen zaak te hebben?


"We zijn nu in zittingszaal 3", vertelt Fiola van Nunen in 'haar' kantoor van Dynamic Studios, dat ze knus heeft ingericht met ruime stoelen en gelakte kastjes. Ze zet haar stepje bij de ingang neer, want: "De ruimtes hier zijn zo groot, dat ik op een stepje rondrij om mijn klanten op te halen. Dat is veel sneller." De sobere muren van de rechtszaal zijn haast niet herkenbaar. Langs de muren staan een groot aantal banken waarop twee klanten bezig zijn aan een soort bewegingstherapie. "Koffie? Die pak ik even in het keukentje vlakbij de kast waar de toga's altijd hingen."

Huurders
Als een van de drie huurders was ze vrij om te kiezen in welke 'zaal' ze mocht zitten met haar bedrijfje. "Ik wilde ruimte, dus koos ik voor een oude zittingszaal. Maar er zijn ook heel veel andere kamers. En ik moet zeggen: die zijn heel ruim." Toch is het pand, volgens haar 'net een kasteel', een heel labyrinth van verschillende kamers, hoekjes, togakasten en, onvermijdelijk, cellen. Ze is vrij om te bewegen door het gebouw. Op sommige plekken staan camera's voor de beveiliging. Zo staan we ineens op de binnenplaats die, vanaf de buitenkant, niet te zien is. "Het vreemde is dat hier een heel terras gebouwd is waar geen deuren naartoe lopen", zegt ze terwijl ze naar de verschillende, op elkaar gebouwde terrassen wijst. Van het bestaan van sommige plekken is ook Van Nunen niet op de hoogte, getuige wanneer we met haar door het pand lopen en plotseling voor de isoleercellen staan. "Dit is echt bizar. En hieronder ligt nog ergens een hele parkeergarage." 

Kleine community
Toch is alles erg goed onderhouden. Wanneer ze verder loopt laat ze ook zien dat alle toiletten nog wc-papier hebben. "Ook komen er bijna wekelijks monteurs voor de liften langs." Is dat niet eng? In zo'n groot gebouw en dan met zo weinig mensen? "Nee, ik vind het eerder uniek", vertelt Van Nunen. "Dat er misschien iemand helemaal aan de andere kant loopt terwijl ik daar geen weet van hebt beangstigt me niet." Ze hoopt dat er snel meer bedrijfjes in het pand trekken. Ze spreekt van een kleine community: "Laatst hebben we met de ondernemers hier de vooringang flink geschrobd, want helaas wordt die vaak gebruikt als urinoir."

Mogelijkheden
De ruimtes bieden mogelijkheden te over. "Van de verhuurder moesten we de publieke tribunes in de rechtszaal laten staan, maar omdat het zo'n flinke ruimte is, zit ik er aan te denken om er films te gaan vertonen." Ook zouden de gangen prima kunnen dienen als galerie. "Ik zie hier echt heel veel mogelijkheden in. Zeker omdat het gebouw zo ingenieus in elkaar steekt." Wat dan wel problemen oplevert: bij de aanleg van het Wifi-systeem bleek dat de geluidswerende dikke muren nauwelijks internet signalen doorlaten. "Dus we hebben draad verbindingen moeten leggen. Dat wel." Verder is ze erg tevreden met haar 'Studio'. "Een aanrader voor iedere Bredanaar, ik denk ook dat veel mensen net zo nieuwsgierig zijn als dat toen ik hier binnenkwam: velen kennen het gebouw, als het goed is, toch alleen van de buitenkant."

Toekomst
Wat de toekomst biedt is niet zeker. "We weten niet zeker wat er met het pand gaat gebeuren." Ook in haar huurderscontract staat niet duidelijk vermeld tot hoelang ze huurt. "Dat moet de toekomst uitwijzen. Wat ik wel kan zeggen is dat het huren van een ruimte hier goed betaalbaar is." De rechtbank wordt later dit jaar eigendom van de gemeente Breda, die het pand overnam van het Rijk na de verhuizing van de rechtbank naar de Stationslaan.

Guus Arnouts


FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief