De politie moest hard ingrijpen na afloop van NAC-Willem II.
De politie moest hard ingrijpen na afloop van NAC-Willem II. Foto: Perry Roovers / SQ Vision

NAC: ‘Beelden rellen naar politie; lange stadionverboden relschoppers’

Door: Wijnand Nijs Algemeen

BREDA - NAC kondigt harde maatregelen aan tegen de 'fans' die zich zondag na afloop van de wedstrijd NAC - Willem II hebben misdragen bij het Rat Verlegh Stadion. “NAC is zeer teleurgesteld in het ontoelaatbare gedrag van de kleine groep personen die zich in deze zaak ernstig hebben misdragen”, laat de club weten in een verklaring.

NAC veroordeelt de misdragingen ten zeerste en ‘trekt samen met de politie op om de betrokken personen op te sporen en keihard te straffen’. De club kondigt straffen aan in de vorm van stadionverboden. “Indien gepast voor langere tijd. Daarnaast worden de beschikbare camerabeelden overgedragen aan de politie.” 

Gastvrij klimaat
Justin Goetzee, Algemeen Directeur NAC Breda, geeft aan dat de incidenten hard zijn binnengekomen, zeker omdat de afgelopen jaren er hard gewerkt is om een zo gastvrij mogelijk klimaat te creëren voor supporters die een wedstrijd van NAC willen bezoeken. "Juist omdat er de afgelopen jaren een sterke positieve trend waarneembaar was in het normalisatietraject, is dit zo teleurstellend.”

Hij stelt zichtbare resultaten te hebben geboekt op het gebied van normalisatie. “En dan is er gisteren een kleine groep personen die met hun bizarre gedrag roet in het eten gooien. Dit gedrag past niet bij NAC en is ontoelaatbaar. In samenwerking met de politie gaan we er alles aan doen om deze personen aan te pakken en zo hard mogelijk te straffen."

Goede kwaliteit beelden
Een woordvoerder van NAC laat weten dat de club alle mogelijke middelen ter beschikking stelt aan de lokale autoriteiten voor eventuele strafrechtelijke vervolgingen. “De beschikbare camerabeelden zijn van dusdanige kwaliteit dat NAC verwacht veel personen te kunnen identificeren.” Een woordvoerder van de politie deed al eerder de oproep aan relschoppers zich te melden. "We hebben prima beelden, als zij zich niet melden, komen we ze halen op een tijdstip dat het ze waarschijnlijk niet schikt."

De beschikbare beelden worden ook gedeeld met de politie Tilburg. "Zodat zij in staat worden gesteld om in samenwerking met Willem II de personen te identificeren die zich hebben misdragen vanuit de zijde van het uitvak."

Bij het verlaten van het stadion na de wedstrijd hebben personen uit beide kampen getracht bij elkaar te komen, maar dankzij de hekken rond het stadion was dit niet mogelijk. Hierop is er over en weer met diverse materialen gegooid en waren de politie en Mobiele Eenheid genoodzaakt in te grijpen. Diverse personen keerden zich hierna tegen de politie en de Mobiele Eenheid, waarbij twee agenten lichtgewond zijn geraakt.