De aula van de Breda University of Applied Sciences.
De aula van de Breda University of Applied Sciences. Foto: Breda University of Applied Sciences

Breda University of Applied Sciences: Een campus voor iedereen

Door: Wijnand Nijs Advertorial

(advertorial) - In het collegejaar 2016-2017 bestond Breda University of Applied Sciences – toen nog NHTV Breda – 50 jaar. De viering van het jubileum tijdens de Festival Week in mei 2017 viel samen met de sleuteloverdracht van het monumentale klooster aan de Mgr. Hopmansstraat in Breda dat sinds begin september onderdeel is van de nieuwe campus. Die campus is er niet alleen voor studenten en medewerkers, maar ook voor de buurtbewoners en de stad Breda.

Als de campus eind 2019 helemaal klaar is, bevinden alle hbo- en wo-opleidingen van Breda University of Applied Sciences zich op één locatie in de stad. Nu zijn dat er nog vier. Met de campus wordt niet ingezet op groei, maar op samensmelting. ‘Wij geloven in kleinschaligheid en willen groeien in kwaliteit en in diversiteit, niet in studentenaantal,’ benadrukte bestuursvoorzitter Elisabeth Minnemann op 6 september tijdens de opening van het academisch jaar.

Een campus voor de buurt en de stad Breda

Die kwaliteit gaat verder dan het bieden van een eigentijdse, kleinschalige en internationaal georiënteerde leer- en werkomgeving aan studenten en medewerkers. Het idee is dat een campusomgeving uitnodigt elkaar te ontmoeten. Dat biedt nog meer mogelijkheden elkaar te inspireren, samen te werken en kennis uit te wisselen. En dat geldt niet alleen voor de studenten en medewerkers – die uit alle windstreken komen – maar zeker ook voor omwonenden.

Wandelen in het groen

Met de campus wil Breda University of Applied Sciences iets toevoegen aan de omgeving. Er komt geen hek omheen, dus buurtbewoners kunnen meegenieten van het groene, parkachtige terrein, waar ze kunnen wandelen en bij mooi weer bijvoorbeeld kunnen picknicken. Er komt ook een sportveld waar iedereen in het weekend gebruik van kan maken.

Samen werken aan onderwijs, onderzoek en ondernemen

In het voormalige hoofdgebouw dat langs de St. Ignatiusstraat staat, wordt een speciaal centrum ingericht waarin onderwijs, onderzoek en ondernemen samenkomt. ‘We stimuleren onze studenten, maar ook docenten en lectoren, nieuwe kansen te verkennen, te ondernemen en de samenwerking te zoeken. Internationaal, maar ook in de regio,’ aldus bestuurslid Nico van Os. Het innovatiecentrum is een podium voor studenten, afstudeerders, onderzoekers en ondernemers uit Breda en ver daarbuiten.

Eten bij de hotelschool
De hotelschool heeft in het monumentale klooster een stijlvol restaurant geopend waar iedereen welkom is met vrienden of familie. In restaurant Sibelicious word je ontvangen en bediend door de hotelmanagers van de toekomst. Een leuke ervaring die je meteen een inkijkje geeft in het voormalige klooster Maria Mater Dei.  

Nieuwe entree
Opvallend is meteen al de nieuwe entree van het klooster. Het is een gemeentelijk monument uit 1953 en de aanblik is om die reden in tact gebleven. De nieuwe entree is het enige dat aan de buitenkant zichtbaar anders is geworden. Het ontwerp, naar het idee van de onderdoorgang bij het Rijksmuseum in Amsterdam, past uiteraard volledig in de stijl van de monumentale gevel van het gebouw.

Duurzaam
Twee van de bestaande binnenhoven zijn overkapt waarmee veel ruimte en een totaal andere beleving is gecreëerd. Met food outlets, een mediatheek, koffiebar en academieruimten zijn deze nieuwe atria dé plek om elkaar te ontmoeten. In de omliggende bouwdelen hebben de kamers van de zusters – die er tot anderhalf jaar geleden nog woonden – plaatsgemaakt voor open en flexibel bruikbare kantoor- en onderwijsruimten. Het klooster onderging met de transformatie een grote verduurzamingsslag. Uiteraard door hergebruik; het toont maar weer dat kwaliteit (toekomst)waarde heeft.

De campus is meer dan het klooster
Met de ingebruikname van het klooster is een belangrijke stap gezet in de campusontwikkeling. Maar de  campus is meer dan het klooster. Direct na de zomer is gestart met de verbouwing van het voormalige hoofdgebouw, waar onder andere het innovatiecentrum een plek krijgt. Als laatste staat de renovatie gepland van het pand dat langs het water van de Leystroom staat. In dit gebouw worden naast onderwijsfaciliteiten ook sportvoorzieningen gerealiseerd. Ook het terrein wordt nog verder aangepakt. Infrastructuur en parkeervoorzieningen worden aangelegd, bomen worden geplant en er komen gras- en sportvelden. Het komende jaar staat dus nog in het teken van bouwen, maar het resultaat mag er nu al zijn.

Open dag voor toekomstige studenten

Op zaterdag 10 november is er een open dag voor scholieren die bezig zijn met hun studiekeuze. Zij kunnen in gesprek met studenten en docenten van de opleidingen. Breda University of Applied Sciences heeft hbo- én wo-opleidingen op het gebied van Games, Media, Hotel, Facility, Logistics, Built Environment, Tourism en Leisure & Events.

De aula van de Breda University of Applied Sciences.