Uitgaan in Breda.
Uitgaan in Breda. Foto: Ankie Nederlof

‘Versoepeling regels nachtzaken bij inzet gastheren’

Economie

BREDA - Als er ook in de toekomst gastheren worden ingezet in de Bredase binnenstad, dan kunnen de regels voor nachtzaken mogelijk versoepeld worden. Dat geeft een woordvoerder van de gemeente aan in reactie op de pilot met de gastheren.

Tijdens vier zaterdagavonden hielden de gastheren tijdens het stappen een oogje in het zeil. Die pilot is volgens alle betrokkenen een succes en verdient het om te worden voortgezet. “Doordat ondernemers, net als bijvoorbeeld bij evenementen, de verantwoordelijkheid nemen om preventief capaciteit in te zetten op een goede sfeer en veiligheid, is de burgemeester bereid om versoepeling van regels voor nachtzaken te overwegen.”

Sfeerbeheer
Het is de bedoeling dat de horecaondernemers opdracht geven aan de gastheren van sfeerbeheer om preventief aanwezig te zijn, laat een woordvoerder van de gemeente weten. De twee koppels gastheren van Sfeerbeheer Groep waren tijdens de hele avond te vinden op de Visserstraat en De Haven. Hun taken: het op tijd signaleren van de risico’s en daarmee de goede sfeer behouden. Ze informeren de bezoekers en vormen een verbinding tussen de gemeente, politie en horecaondernemers.

Benaderbaar
“Ze zijn heel benaderbaar”, vertelt Peter van Belle van de Koninklijke Horeca Nederland Breda (KHN Breda). Hij liep zelf een nachtje mee met de gastheren. “Een agent of portier heeft voor sommigen een afschrikkende werking, de gastheren hebben dat niet. Daardoor zijn ze heel krachtig.”

De politie, gemeente en betrokken horecaondernemers hebben vorige week gezamenlijk overleg gehad over de pilot. De betrokken partijen onderzoeken nu of het mogelijk is de inzet van de gastheren uit te breiden naar de Vismarktstraat en de Havermarkt. De betreffende ondernemers worden daarvoor benaderd, stelt de gemeente.

Op welke manier de inzet van de gastheren wordt uitgebreid, is nog niet duidelijk, geeft Van Belle aan. “Daarvoor is het nog te vroeg. We hebben binnenkort een overleg gepland met de ondernemers, gemeente en politie.”

Uitgaan in Breda.
Uitgaan in Breda.