De Bredase gemeenteraad.
De Bredase gemeenteraad. Foto: Wijnand Nijs

Gemeenteraad zetelt 200 dagen: ‘Akkoord stemt me hoopvol’

Door: Guus Arnouts Politiek

BREDA - De Bredase gemeenteraad zit tweehonderd dagen op het pluche. Vanavond vindt, achter gesloten deuren, het ‘200 dagen gesprek’ plaats tussen de burgemeester en raad, waarbij wordt teruggeblikt op de afgelopen periode. Hoe vinden Bredase ondernemingen, stichtingen en instellingen zelf dat het gaat tussen hen en de politiek?

Volgens Toine van Es van de Dorpsraad Bavel is de samenwerking met dit college en de gemeenteraad niet heel anders dan hun voorgangers. “Ik kijk positief naar de ingestelde burgersessies, waardoor we meer spreektijd krijgen als burgers om tijdens vergaderingen ons zegje te kunnen doen.” Verder vindt Van Es dat de ervaring nog iets te beperkt is. “Je moet altijd even je weg zoeken naar politici en wethouders, dat heeft tijd nodig.” Pas deze donderdag heeft de dorpsraad een eerste bijeenkomst waarin aandacht wordt gevraagd vanuit de Bredase politiek. De vergadering gaat over de komst van een nieuwe multifunctionele accommodatie in Bavel.

Vertegenwoordigd
De voorzitter heeft wel het idee dat de belangen van Bavel worden behartigd in de Bredase politiek. “GroenLinks en SP zijn alert op wat er tijdens dit soort wijkvergaderingen wordt besproken of wat de uitkomsten zijn. Ook bij CDA-raadslid, en de uit Bavel afkomstige, Jeroen Bruijns kunnen we terecht met zorgen of vragen over het dorp. Er is genoeg binding met de politiek.” Wat Van Es wel jammer vindt, is dat de wijk- en dorpsraden van Breda niet ‘legitiem’ zijn. “In die zin vertegenwoordigen wij officieel dus niemand omdat we een stichting zijn. Officieel of juridisch gezien spreken we namens niemand uit Bavel, terwijl we toch echt bezig zijn met leefbaarheid en meedenken over lokale problemen.”

Hoopvol
Ook Jeroen de Lange van ondernemersorganisatie VNO-NCW Breda is tevreden met de gemeenteraad. "Het bestuursakkoord dat wij hebben gekregen ziet er hoopvol uit." Toevallig zat hij laatst met het college. "We onderzoeken hoe het Bredase bedrijfsleven en de gemeente optimaal kunnen samenwerken." Een voorbeeld is de energietransitie en de verduurzaming van bedrijven. Samenwerking tussen gemeente en bedrijf is dan essentieel, aldus De Lange. Hij benoemt een nieuw project waarbij zo'n twintig ondernemers uit de regio van Breda samenwerken aan de energietransitie in hun bedrijf, genaamd Gas Erop. "De plannen van het College liggen er, er is natuurlijk een zomerreces overheen gegaan, nu moeten we samen naar de uitvoering kijken." 

Personeelscrisis
Een andere opgave wordt de 'personeelscrisis' waar Nederland volgens De Lange op dit moment in verkeert. "Goed personeel vinden blijkt lastig voor bedrijven. De gemeente wil daarentegen natuurlijk zoveel mogelijk mensen aan het werk zien. Daarover moet je goede afspraken maken." Daarnaast noemt hij Poolse gastarbeiders. "Zij hebben ook huisvesting nodig, zoiets ligt dan weer bij de gemeente. En zo heb je eigenlijk altijd een soort een-tweetje nodig met elkaar."

Zomerstage
Hans Pars, voorzitter bij Alliantie (samenwerking Bredase woningcorporaties) en WonenBreburg merkt op dat de Bredase woningcorporaties uitgebreid kennis hebben gemaakt met de raadsleden tijdens de zomerstage. "17 raadsleden kwamen langs. Ze gingen mee de wijken in en zagen hoe wij dagelijks werken aan leefbaar, betaalbaar en duurzaam wonen in Breda. En ook waar nog zorgpunten zitten." Volgens hem goed en belangrijk die ontmoeting, "Want er is een hoop te doen en samenwerking met gemeenteraad is daarin essentieel."

Investeringen
Hierbij haalt hij nieuwe betaalbare sociale huurwoningen aan als zorgpunt waar de raad zich over moet buigen. "De gemeente kan dit versoepelen door middel van de grondposities en vergunningsprocedures." Ook belangrijk is daarbij de betaalbaarheid, aldus Pars. "Onze huurders, een derde van de bewoners van heel Breda, hebben het vaak niet breed. Wij verhogen aan onze kant dus de huur zeer beperkt." Een concreet voorbeeld noemt hij WonenBreburg: "Wij verhogen de huur gemiddeld niet meer dan met inflatie wat betekende dat afgelopen jaar ongeveer 4500 huurders in Breda geen huurverhoging hebben gekregen. Daarnaast zijn er gemeentelijke investeringen nodig volgens Pars voor onder andere duurzaamheid. "Investeringen zijn nodig van gemeente en vanuit ons om in de toekomst CO2-neutraal en betaalbaar te wonen. Daarnaast staan we ons samen sterk voor leefbaarheid. Zeker nu er steeds meer kwetsbare bewoners in hun woning blijven wonen."