Afbeelding
Foto: Archief

‘Bezoeker mag niets missen bij 11e editie Swing Festival’

Door: Guus Arnouts Cultuur

BREDA - Het Swing Festival Breda ziet zijn 11e editie tegemoet deze zondag. Volgens organisator Jan Learbuch blijft het festival aantrekkelijk, niet alleen voor publiek maar ook voor jonge, getalenteerde jazzmusici.

Learbuch weet, met ruim vijfenvijftig jaar ervaring in het vak, de internationale toppers nog altijd te strikken. “Bij Café Het Voske zit om vier uur de drummer Hans van Oosterhout achter het drumstel. Hij speelde onder andere met Toots Tielemans.” Toch Learbuch ook lokaal en jong talent een plekje te geven.

Uit Breda
Zo staat bij café Publieke Werken de Mencia Soul Factory Bigband op het podium met leerlingen van het Mencia de Mendoza Lyceum. “Daarna wordt het stevig doorstappen naar De Bruine Pij, waar de Candy Lemonades, winnaars van de Jazz at the Castle Talent Award, optreden”, vertelt Learbuch.

Kwaliteit
“Ik zoek de kwaliteit bewust op”, gaat hij verder. Met een uitgebreid netwerk, weet Learbuch dat eigenlijk altijd voor elkaar te krijgen. Daarin ziet hij een kentering, want jazz vooral een stijl voor ouderen? “Totaal niet, dat was misschien eerst zo. Ik zie de laatste jaren juist jonge muzikanten met een gedegen opleiding het podium opstappen. Afgestudeerden aan het conservatorium hebben tegenwoordig een gedegen jazzopleiding gehad.” Niet te misstaan punt is dat alle podia en speeltijden op elkaar zijn afgestemd. Want: “De bezoeker mag niets missen.”

De podia van het Swing Festival Breda zijn, achtereenvolgens en aansluitend op elkaar, bij: Publiek Werken, De Bruine Pij, Parc en Het Voske.