Kattencafé Familie Snorhaar
Kattencafé Familie Snorhaar Foto: Michel Claessens

Op de koffie bij het kattencafé

Algemeen

BREDA – Na twee jaar is het eindelijk zover: de opening van het kattencafé ‘Familie Snorhaar’. Het lunchcafé op de Nieuwe Haagdijk heeft deze week de deuren geopend voor alle kattenliefhebbers van Breda.

Door Michel Claessens

Op de twee deuren bij de ingang kun je niet om de waarschuwing heen: hou de deuren goed gesloten. Een paar stappen verder verrast de geur je. Want de geur van katten die je verwacht bij het binnenkomen is nergens te bekennen. Het enige dat je ruikt, is de gesmolten kaas van een tosti die vanuit de keuken het café binnen dwarrelt. Ook kattenharen zijn nergens te zien. Bovendien lijkt het er nog schoner dan in het gemiddelde café.

Kattenspeeltjes
In het midden van het café is een speel- en  krabpaal met verschillende kattenspeeltjes er om heen. In de vensterbank loopt een kat, die met grote kraaloogjes naar de lunch op de tafel ernaast staart. Aan de wand hangt een nestje waar de een andere kat ligt te snoezen.

Eigenaresse Lenneke Veraart heeft het er maar druk mee. ‘Hectisch’ noemt ze het wanneer gevraagd hoe de opening is gegaan. De verbouwing van het gezellig ogende pand was begin augustus klaar. “Alles is nieuw voor zowel mij als de katten”, vertelt ze. Vandaar dat het café voorlopig kortere openingstijden hanteert.

Het idee om een kattencafé te openen ontstond 2 jaar terug. Via crowdfunding werd geld opgehaald. Veraart was in Amsterdam in een kattencafé geweest en wou toen iets vergelijkbaars in Breda doen. Toch was het niet makkelijk volgens haar. Zij en de andere initiatiefnemers wisten slechts met moeite het doel van de crowdfunding te halen.

Ook bleek het vinden van een geschikt pand voor het kattencafé lastig. Gelukkig voor de kattenvrienden is het haar toch gelukt om de droom uit te laten komen. Nu is ze de trotse eigenaar van het eerste kattencafé in Breda

Kat is koning
Er leven nu 4 katten in het café. Niet weggestopt, in tegendeel. Bij de Familie Snorhaar is de kat koning. Aan de muur hangen de regels voor de omgang met de katten. Zo mag je de katten niet optillen en als ze slapen mag je ze ook niet wakker maken. Al zijn de regels tot nu amper nodig zijn geweest, “De gasten gaan van zichzelf al goed om met de katten”, vertelt Veraart. De katten zijn oorspronkelijk zwerfkatten en zijn op hun sociale en speelse karakter gekozen.

Het kattencafé is vooral bedoeld voor kattenliefhebbers en mensen die om wat voor reden thuis zelf geen kat kunnen hebben. Veraart adviseert dat gasten met kinderen reserveren, zodat er niet te veel kinderen tegelijk in het café zijn. “Kinderen kunnen enthousiast en erg luid zijn en onverwachte bewegingen maken. Dat valt niet altijd goed bij de katten”, legt ze uit.

“Het is tot nu erg goed gegaan met de kinderen die hier geweest zijn, zolang het maar niet te veel zijn.”

Honden
Het is een voorzorgsmaatregel om te zorgen dat de katten niet te gestresst raken en alle gasten kunnen genieten. De sfeer in het café is dan ook erg ontspannen. “De relaxte sfeer is ook echt mijn doel”, aldus Veraart En wie van honden en katten houdt en toch het kattencafé wil bezoeken? Dan is deze huisregel van toepassing: Het is niet toegestaan om je hond mee te nemen naar het café.


Kattencafé Familie Snorhaar
Kattencafé Familie Snorhaar