Knooppunt Hooipolder.
Knooppunt Hooipolder. (Foto: archief)

Knooppunt Hooipolder jaren eerder aangepakt

BREDA - Knooppunt Hooipolder moet in 2026 verbeterd zijn. Dat is zo’n drie jaar eerder dan de planning die tot op heden werd gecommuniceerd. Rijkswaterstaat komt daarmee tegemoet aan de wens van provincie Noord-Brabant, gemeenten Geertruidenberg, Oosterhout, Breda, Werkendam en Waalwijk.


Knooppunt Hooipolder krijgt voorrang bij de realisatie van de verbreding van de snelweg A27 tussen Houten en knooppunt Hooipolder. Provincie Noord-Brabant drong in november 2017 als vertegenwoordiger van de regio bij minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat aan op versnelling van de aanpak van knooppunt Hooipolder.

Geen extra hinder
De versnelde aanpak van Hooipolder is wel afhankelijk van de planning en fasering van de andere werkzaamheden en de weggebruiker mag er geen extra hinder door ondervinden, aldus Rijkswaterstaat in een persbericht. Minister van Infrastructuur en Waterstaat Van Nieuwenhuizen: “Dit is mooi nieuws voor de provincie Noord-Brabant en de gemeenten. Als we dit knooppunt onder handen nemen, leidt dat tot betere bereikbaarheid en snellere doorstroming van het verkeer.”

Volgens Gedeputeerde Van der Maat is het oplossen van de problemen bij knooppunt Hooipolder een grote wens van velen: weggebruikers die dagelijks in de files staan en de inwoners van omliggende dorpen die balen van het sluipverkeer. “Als eindbeeld zien wij een volledig stoplichtvrij Hooipolder voor ons.”

HooipolderPlus
Bij de nu bedachte aanpak blijven verkeerslichten onderdeel van het knooppunt. Dit nu bedachte HooipolderPlus-plan moet de doorstroming op en rond het knooppunt verder verbeteren. Omdat door de aanleg van een verbindingsboog de linksaf beweging vervalt, kunnen de verkeerslichten in het knooppunt geoptimaliseerd worden. De linksaf gaande rijstroken die vrijkomen omdat de verbindingsboog wordt aangelegd, worden benut voor het doorgaand verkeer van de snelweg A59 van het west naar het oosten. Ook worden op twee plekken de verkeerslichten voor rechtsafslaand verkeer weggehaald.