Veel plezier bij de kinderen tijdens de circusmiddag van KDC Zandoogjes
Veel plezier bij de kinderen tijdens de circusmiddag van KDC Zandoogjes Foto: Joyce van Zijl

Zandoogjes laat ouders elkaar ontmoeten tijdens circusfeest

Door: Joyce van Zijl Algemeen

BREDA – Sinds ongeveer anderhalf jaar worden op KDC Zandoogjes themabijeenkomsten onder de naam Ontmoeten en Zo georganiseerd. Bij de ouders van de kinderen die de Zandoogjes bezoeken bleek grote behoefte om gewoon, net als op een schoolplein gebeurt, eens met elkaar te praten over hoe het leven is met een bijzonder kind. KDC Zandoogjes kreeg hiervoor de Medezeggenschapsprijs van Amarant.

Met het bij deze prijs behorende geldbedrag werd op dinsdag 30 oktober een groot circusfeest georganiseerd. De kinderen, hun ouders, broertjes en zusjes worden ontvangen met een zeer feestelijk uitziend drankje. Er zijn allerlei activiteiten, want niet ieder kind kan of wil meedoen aan het circus. Een heuse directeur roept de groepjes bij elkaar onder prachtige namen als de rode ballerina’s, de groene directeurs of de blauwe clowns. Jeugdcircus Woenzini helpt ze om een mooie voorstelling te maken. Andere groepjes gaan ‘ op reis’ door het gebouw, van snoezelkamer naar springkussen. Alle kinderen kunnen op hun eigen manier meedoen.

KDC Zandoogjes is onderdeel van Amarant. Kinderen komen hier vaak met speciaal vervoer naar toe en ouders ontmoeten elkaar dus niet vanzelf, zoals bijvoorbeeld op een schoolplein. En daar bleek wel behoefte aan. Zo is Ontmoeten & Zo geboren. Iedere maand wordt er een themabijeenkomst met praktische informatie georganiseerd voor en door ouders, verwanten en betrokkenen van een zorgintensief kind. Het is geen voorwaarde dat dit kind Zandoogjes bezoekt, iedereen met een bijzonder kind is welkom.

Ouders
De ouders worden deze middag verwend met een koud buffet. Miranda en Jemay hebben twee kinderen die allebei kdc Zandoogjes bezoeken. “Ontmoeten en Zo is voor ons heel belangrijk. Je bent niet de enige, ook de andere ouders kennen de impact die een bijzonder kind op je leven heeft.” Ook Diana, Annemarie en Manike zijn blij met deze momenten. De zonen van Annemarie en Diana zaten aanvankelijk bij elkaar op een reguliere school, nu gaat de ene naar de Koperakker en de ander naar het Kasteel. Ook de zoon van Manike bezoekt het Kasteel. “Het is fijn om ervaringen uit te wisselen. Het is geweldig als je kind (eindelijk) op de goede plek zit, niet meer in een klas waar hij het buitenbeentje is. Ontmoetingen met andere ouders zijn gewoon heel fijn, je luistert gewoon naar elkaar zonder oordeel.”

Brusjes
Nee, dit is geen typefout, maar de naam voor de broertjes en zusjes! Ook zij hebben behoefte aan wat extra aandacht, ze zijn heerlijk aan het knutselen, worden geschminkt en werken aan de circusvoorstelling. Raf, Lieke, Alysha en Fenna zitten vandaag samen in een groepje. “Kinderen op onze school snappen niet altijd wat er met ons zusje is, ze kijken raar naar haar. Of als we uit eten gaan en ze gilt, dan kijken mensen ook raar. Voor ons hoort ze er gewoon bij, maar het is ook wel eens moeilijk.” Ze hebben een heerlijke middag en zorgen met zijn allen voor een fantastische circusvoorstelling!


FOTO 1:

Veel plezier bij de kinderen tijdens de circusmiddag van KDC Zandoogjes

FOTO 2:

Woenzini maakt heel snel ware circusartiesten van de kinderen!


Meer informatie en de data van de bijeenkomsten staan op:
www.amarant.nl/ontmoeten-en-zo .

Woenzini maakt heel snel ware circusartiesten van de kinderen!