Portret van Aster Russom, één van de statushouders
Portret van Aster Russom, één van de statushouders Foto: Cindy van Rees 2018

Bredase fotografen exposeren met foto's over statushouders

Cultuur

BREDA - In projectruimte NEXT van het Stedelijk Museum start aanstaande zaterdag een expositie over de toekomstdromen van tien statushouders. De ‘nieuwe Brabanders’ komen uit verschillende delen van de wereld en zijn gekoppeld aan negen jonge fotografen uit en rond Breda.

De statushouders zijn gekozen in samenwerking met Stichting Talitha Arise. Die stichting stimuleert migranten en statushouders om aan hun toekomst te werken. De toekomstdromen van de tien migranten zijn volgens Stadscurator van het Stedelijk Museum Vincent Koreman realistischer dan veel mensen denken. “Een van hen wil bijvoorbeeld een eigen schoonmaakbedrijf over vijf jaar”, vertelt hij.  

Toekomst opbouwen
“De vluchtelingen hadden in hun thuisland een opleiding en een goedbetaalde baan. In Nederland moeten zij dat weer helemaal opbouwen”, legt Koreman uit. “Veel Nederlanders weten dat niet en hebben een verkeerd beeld. Door de expositie hopen we dat Nederlanders inzien dat de vluchtelingen niet onze banen komen inpikken.”

Naast de portretten gemaakt door de fotografen, zijn er ook een magazine en een film te zien in de expositieruimte. “Daar lees en zie je vooral meer over het verhaal van de vluchtelingen”, vertelt hij. “Ze hebben alles achtergelaten en zijn gevlucht voor de situatie in hun thuisland. Ze proberen in Breda een toekomst op te bouwen.

Gesprekken
Op 18 november zijn er drie gesprekken met onder andere politici, de statushouders en initiatiefnemers. “Daar is ook ruimte voor de mening van de bezoekers”, zegt hij. “De integratie in Breda, de verhalen van de statushouders en culturele projecten komen dan allemaal voorbij.”

Van 3 tot 25 november is de expositie ‘Toekomstdromen van nieuwe Brabanders’ gratis te bezoeken in projectruimte NEXT van het Stedelijk Museum. De officiële opening is op 7 november. De reeks gesprekken zijn op 18 november beginnen om 15 uur.



Het volledige portret van Aster Russom door Cindy van Rees