Afbeelding
Foto: Jean-Paul Kocks/Studio Kocks

Geen stadscafé op hoek Nieuwe Prinsenkade

Door: Mura Kuijpers Algemeen

BREDA - Een restaurant, stadscafé en kanoverhuurbedrijf in één op de hoek van de Prinsenkade en de Academiesingel. Dat was het plan dat Las Lanzas zou moeten gaan heten. Ontwerper Willem Koenders (21) kreeg echter een nee vanuit de gemeente.

Het ontwerpplan bracht verschillende problemen met zich mee. “De belangrijkste reden is ten eerste dat het gemeentegrond betreft”, zo is in het advies van de gemeente te lezen. Ook moeten nieuwe initiatieven op de gewenste locatie ondergeschikt te zijn aan de groene inrichting van de singel. Met dit en andere pijnpunten in het achterhoofd ging Koenders vervolgens samen met ontwerper Jean-Paul Kocks aan de slag met een gewijzigd plan.

Een eenlaags paviljoen met kanoverhuur met een tijdelijke functie moest ervoor zorgen dat het plan toch doorgang kon vinden. In de toekomst wil de gemeente de grond namelijk inzetten voor een route richting het Corbionterrein. Ook de naam werd aangepast; van Las Lanzas naar Bobotie, omdat de eerste naam al in gebruik bleek te zijn.

Ook dit mocht niet baten, onder meer door het feit dat de horecagelegenheid ‘qua omvang, aanbod en doelgroep te veel lijkt op die aan de andere zijde van de Willem-Alexanderbrug’.

“We begrijpen wel dat het niet kan en accepteren dat ook”, zegt Koenders. “We zijn heel benieuwd naar wat er verder ontwikkeld gaat worden. Eigenlijk gewoon heel positief allemaal. Het was ook meer een poging, en als het was gelukt dan was het leuk.

Van een andere bestemming waar het plan nog uitgevoerd zou kunnen worden is geen sprake, maar Koenders blijft wel nadenken. “Er zijn nog een hoop stukken grond in Breda die ontwikkeld gaan worden, zoals met het doortrekken van de Mark. Misschien dat het nog ergens in dat traject zou kunnen vallen.”