Diederik Samson tijdens een eerder bezoek aan Breda.
Diederik Samson tijdens een eerder bezoek aan Breda.

Multatuli-lezing over verzet; Samsom een van de sprekers

Door: Wijnand Nijs Algemeen

BREDA - Oud-PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom is een van de drie sprekers tijdens de Multatuli-lezing op 16 november in de Grote Kerk. Naast Samsom spreken ook Prof. Dr. Ben Schoenmaker en Eduard Nazarski.

In de drie verschillende speeches komen diverse vormen van verzet aan bod. De Multatuli-lezing 2018 bespreekt vormen van verzet die bijdragen aan een rechtvaardige, vrije en democratische samenleving, maar ook vormen die deze samenleving bedreigen. Wanneer is verzet gerechtvaardigd? Wie bepaalt dat? En hoe ziet verzet er anno 2018 uit, in Nederland, maar ook daarbuiten?

Schoenmaker (Nederlands Instituut voor Militaire Historie) gaat in op de vraag hoe het verzet tegen de Duitse bezetter in de jaren 1940-1945 vorm kreeg. Nazarski (Amnesty International) vertelt over op de ‘verzetsrol’ van mensenrechtenorganisaties. Samsom gaat in op hoe hij vanuit diverse posities – Greenpeace, politiek en duurzaamheid – zich verzette. Samen met moderator Frénk van der Linden reflecteert Simone Jacobs (Stichting Aletta) op het onderwerp en gaat het gesprek met de sprekers aan.

Voor het eerst wordt dit jaar de Multatuli-scriptieprijs uitgereikt, waarvoor in 2017-2018 afgestudeerde studenten van Avans Hogeschool en Breda University of Applied Sciences in aanmerking komen. De winnaars worden tijdens de lezing bekend gemaakt.

De Multatuli-lezing is op vrijdag 16 november aanstaande om 15.00 uur in de Grote Kerk van Breda. De lezing die sinds 1996 jaarlijks beurtelings in Breda en Leuven (België) georganiseerd wordt, wil een bijdrage leveren aan het debat over de waarde van democratie en vrede voor de lokale, nationale en internationale samenleving. De Multatuli-lezing bijwonen is gratis, maar aanmelden is verplicht. Aanmelden kan via de website.