De fabriekshal waar straks de brouwerij komt
De fabriekshal waar straks de brouwerij komt (Foto: Ankie Nederlof)

Suikerresten Faam maken plaats voor brouwketels Frontaal

BREDA - Al meer dan vijf ton heeft Brouwerij Frontaal opgehaald met de uitgifte van aandelen. Het geld wordt gebruikt voor de inrichting van de nieuwe locatie in de voormalige snoepfabriek De Faam. Daar is eigenaar Roel Buckens nu vooral druk bezig met schoonmaken van het pand.


Die schoonmaak is hard nodig vertelt de bierbrouwer, want in de ruimte waar straks de ketels van de brouwerij komen te staan, werd vroeger het snoepmengsel gegoten. “Er werd veel suiker gebruikt, dat ligt nu overal op de grond.” Voor de grote fabriekshal laat hij een professioneel schoonmaakbedrijf komen. “Die ruimte is 900 vierkante meter, daar ga ik zelf echt niet aan beginnen”, zegt hij lachend.

In de grote fabriekshal komen straks de ketels te staan waar het bier in wordt gebrouwen. De donkere ruimte is hoog en leeg en twee ketels van 3000 liter staan al klaar. In de middelste, iets kleinere ruimte wil Buckens een koffiebranderij gaan realiseren. “Maar dat komt later pas, eerst de brouwerij installeren”, zegt hij. Bovendien staat deze ruimte nu nog vol met opslag.

Gegroeid
Sinds 1 november is Buckens officieel de huurder van het pand in de Faam. “Ik had echt niet gedacht dat we zo hard gegroeid zouden zijn”, vertelt hij trots. “Ik wil graag de brouwerij in Breda houden, daarom ben ik nu al rond aan het kijken voor een grotere locatie voor over een paar jaar, want dan zijn we hier alweer uitgegroeid”, verwacht Buckens.

De verbouwing van de hal tot proeflokaal en brouwerij financiert Frontaal met de uitgifte van aandelen. “Met de verkoop daarvan zijn we uniek: we zijn de een van de weinige brouwerijen die een crowdfundingsactie houdt met aandelen”, vertelt hij. De brouwerij had 500.000 euro nodig om te verhuizen naar de nieuwe locatie.

Afgelopen zondag is dat bedrag behaald. “Ruim 400 geïnteresseerden hebben een aandeel gekocht. Ik geloof heel erg in de crowd, ik geloof echt dat dat werkt.” Geld dat nu nog wordt opgehaald, wordt gebruikt voor extra’s, zoals een project met bieren van gemengde gisting en uitbreiding van de collectie houten vaten.

Proeflokaal
Buckens laat de ruimte bij de ingang zien. Daar komt het proeflokaal. “Daar kunnen mensen het bier komen proeven. Als we de koffiebranderij eenmaal hebben, doen we de koffie er ook bij. Op onze vorige locatie Stek lag de nadruk voornamelijk op bier. In het nieuwe proeflokaal willen we ook wijn en andere sterke drank gaan schenken.”

Het proeflokaal is nog niet af, maar is afgelopen zaterdag alvast feestelijk geopend met een pop-up bar. Tijdens de rondleiding kregen de bezoekers een unieke inkijk in de voormalige snoepfabriek. “Het staat nu helemaal leeg, dat zie je voorlopig niet meer terug”, legt hij uit.

In januari opent het proeflokaal. De brouwerij zelf moet in april open gaan.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief