Buurtpreventie krijgt ook een rol in de digitale wereld.
Buurtpreventie krijgt ook een rol in de digitale wereld.

Bredase Buurtpreventie krijgt rol in digitale veiligheid

Door: Wijnand Nijs Politiek

BREDA - Buurtpreventieteams in de stad krijgen ook een rol in het verhogen van de digitale veiligheid in de stad. Dat is een onderdeel van een deze woensdag gepresenteerd meerjarenplan van aanpak voor Veiligheid.

In het plan benoemt het college vijf domeinen waar de komende jaren prioriteit aan gegeven gaat worden. Het gaat om fysieke veiligheid, ondermijning, veiligheid in de openbare ruimte, zorg en veiligheid en zichtbare criminaliteit.

"Per jaar bepalen we focuspunten", geeft burgemeester Paul Depla aan. "Ieder jaar bepalen we vervolgens op basis van een analyse nieuwe punten." In 2019 probeert Breda het businessplan voor ondermijning te verstoren, te zorgen voor een betere terugkeer in de maatschappij van ex-gedetineerden, de preventie van cybercriminaliteit, aanpak van personen van verward gedrag en voorkoming van radicalisering en polarisatie.

Vaste werkwijze
Breda gaat bij het plan én het uitwerken van uitvoering ervan te werk volgens een vaste werkwijze: "Analyseren, anticiperen en activeren. We moeten zorgen dat we blijven innoveren." De nieuwe werkwijze kost geen extra geld. "Dit plan helpt ons prioriteiten stellen en keuzes maken", stelt Depla. "Ik ben tevreden als we met deze aanpak boven op de nieuwe trends zitten, dat de burger ziet dat we met de juiste onderwerpen bezig zijn."

"In dit plan komen alle beleidsterreinen samen", stelt Depla, samen met wethouders Miriam Haagh en Greetje Bos. "Veiligheid is een zaak van het hele college en de burgers", benadrukken ze. Door jaarlijks focuspunten op te stellen moet voorkomen worden dat de stad in de veiligheidsaanpak achter de feiten aanloopt. "Want wat nu actueel is, kan dat over twee jaar niet zijn."

Een van de focuspunten voor komend jaar is dus cyberpreventie. "Daarin gaan we nauw samenwerken met de scholen", geeft Bos aan. "Scholen kunnen een belangrijke rol spelen in het verhogen van de weerbaarheid." Haagh: "Zoals scholen nu al een rol spelen als het gaat om gevallen van sexting."

Digitale veiligheid
Buurtpreventie zou een rol kunnen spelen in digitale veiligheid. "Dat werkt beter dan een postbus 51 spotje van de overheid", denkt Depla. De buurtpreventieteams zouden bijvoorbeeld voorlichting kunnen geven over phising of onbeveiligde netwerken. "De precieze invulling van de focuspunten volgt de komende tijd."

Bij de verschillende domeinen zoekt de gemeente samenwerking met de verschillende partners. "Zoals woningbouwcorporaties, als het gaat om het bieden van woonruimte voor ex-gedetineerden", geeft Haagh als voorbeeld. "Zelf hebben we geen huizen als gemeente. We doen dit echt samen."