Logo bredavandaag.nl
De flats aan de Wensel Cobergherstraat
De flats aan de Wensel Cobergherstraat (Foto: Ankie Nederlof)

Bewoners flats Breda-noord tijdelijk aangewezen op dixie en gedeelde douche

BREDA - Het lijkt wel de nieuwe stadscamping die is geland aan de Wensel Cobergherstraat in Breda-noord. Bewoners die voor een douche- of toiletbezoek naar een gemeenschappelijk gebouwtje moeten. Het is improviseren tijdens het groot onderhoud aan de flats in de buurt, blijkt.


WonenBreburg is bezig de flats aan de Wensel Cobergherstraat en de Joris Nempestraat te vernieuwen. In totaal gaan 305 woningen van het gas af, en krijgen dubbel glas. Waar nodig wordt de badkamer, wc en de keuken verbouwd.

De bewoners kunnen tijdens de verbouwingen tijdelijk niet kunnen koken en zitten een paar dagen zonder water. Dat blijkt voor de een wat makkelijker te gaan dan voor de ander. Bewoonster Heleen kon tijdens de verbouwing aan haar appartement terecht bij vrienden. “Daar heb ik wel echt geluk mee gehad’, vertelt ze. De verbouwingen in haar appartement zijn nu klaar, maar nog steeds ervaart ze overlast. “Ze zijn al de hele dag bezig met het boren van gaten in de muur, dat hoor je overal. Bovendien gaan de hoogwerkers al om half acht draaien, dus er is constant lawaai.”

Toch is Heleen wel positief over de verbouwingen. “Alleen al aan de buitenkant ziet het er een stuk beter uit.” Een andere bewoner vindt de verbouwing maar niks. “Van mij hadden ze het beter plat kunnen gooien”, zegt hij. De werkzaamheden beginnen in zijn appartement over een paar dagen. Hij is niet blij met de faciliteiten die WonenBreburg biedt als het water wordt afgesloten. “Ik ga niet met mijn zoontje van vier jaar oud elke keer naar beneden lopen voor de dixie”, klaagt hij.

Om het ongemak zo veel mogelijk te beperken, biedt WonenBreburg meerdere compensaties aan. Er zijn ‘wisselwoningen’ beschikbaar om overdag rustig te zitten. Als het water is afgesloten, kan er in de wisselwoning of in de speciale units gedoucht worden. Er is een chemisch toilet in het appartement als de normale wc niet gebruikt kan worden. Ook staat er een dixie onderaan de flat. Tijdens de verbouwing krijgen de bewoners een ongemakkenvergoeding.

Klachten 
Om te weten wat er speelt bij de bewoners, heeft WonenBreburg iedere twee weken een overleg met de flatraad. Volgens Raymond van Beek van de flatraad zijn er al veel klachten verholpen. “Ik kreeg foto’s te zien van de vieze doucheunits. Nadat we dit hebben aangekaart, wordt daar drie keer in de week schoongemaakt in plaats van één keer”, vertelt Van Beek. “Ook het aantal dagen dat de bewoners zonder water zouden zitten zijn gereduceerd tot maximaal zes dagen. Dat was eerst vijftien dagen, maar dat vonden wij echt niet kunnen.”

Niet alle klachten kunnen worden opgelost. “Van veel bewoners kregen we te horen dat termijn waarvoor mensen de ongemakkenvergoeding krijgen te kort zou zijn”, vertelt Van Beek. “Tijdens de verbouwing krijgen ze wel een vergoeding, maar als de bouwmensen weg zijn, ervaren veel bewoners nog steeds ongemak. Dat wordt niet vergoed. Daar kon WonenBreburg helaas niks aan doen.”

“Ongemak is kun je niet voorkomen met een verbouwing”, zegt woordvoerder van WonenBreburg Eva Boon. “We proberen daarom zo strak mogelijk te plannen en waar mogelijk is te zorgen voor alternatieven. We willen wel dat de bewoners voor de komende jaren comfortabel kunnen wonen. En er zijn nog steeds mensen die met smart wachten op een betaalbaar thuis in Breda. Dus naast het groot onderhoud bouwen we ook gestaag door in Breda. Sinds afgelopen jaar hebben we 160 betaalbare woningen gebouwd.”

Er zijn op dit moment twee flats van het gas af. Volgens de planning zijn in november 2019 alle flats aan de Wensel Cobergherstraat en de Joris Nempestraat gerenoveerd.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief