Logo bredavandaag.nl
De herdenking van de Kristallnacht op 8 november 2018.
De herdenking van de Kristallnacht op 8 november 2018. (Foto: Perry Roovers)

Breda staat stil bij Kristallnacht

BREDA - Breda heeft donderdag uitgebreid stilgestaan bij de Kristallnacht. Dat gebeurde 's middags met een symposium op het Stedelijk Gymnasium en 's avonds met een uitgebreid herdenkingsprogramma.


De herdenking in de avond begon in de kathedraal in de St Janstraat, waar de voormalige burgemeester van Amsterdam Job Cohen een toespraak hield. Na afloop wandelde de belangstellenden van de kathedraal via de Grote Markt en de synagoge naar het Valkenberg en uiteindelijk naar de moskee in de Archimedesstraat. Bij de uitgang ontving wie dat wilde een lichtje, dat meegedragen werd tijdens de tocht. 

Dit jaar is het tachtig jaar geleden dat in 1938 in Duitsland en Oostenrijk de Kristallnacht plaatsvond waarbij 1400 synagogen en bijna 7500 winkels en bedrijven van Joden werden vernietigd. 

's Middags spraken hoogleraren Desiree Verweij, Paul Schnabel, Paul Frissen, Bob de Graaff en Frank Hendriks op het Stedelijk Gymnasium. Zij waren gevraagd 'te reflecteren vanuit hun vakgebied, of aansluitend persoonlijk aandachtsgebied, op de gebeurtenissen van toen in relatie tot het heden'. Ook Paul Depla, burgemeester van Breda en gepromoveerd aan de Universiteit van Brabant, en oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen spraken.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief