Het Gerechtsgebouw aan de Stationslaan.
Het Gerechtsgebouw aan de Stationslaan. (Foto: Wijnand Nijs)

Rijksbouwmeester: ‘Breda verrast je voortdurend’

BREDA - Breda heeft zichzelf een goede dienst bewezen door zich in te zetten voor de komst van het nieuwe gerechtsgebouw naar de Stationslaan. Het gebouw is een toonbeeld van de kracht van Breda, geeft rijksbouwmeester Floris Alkemade aan.


Alkemade was in Breda ter gelegenheid van een rondleiding voor de vakpers door het in september officieel geopende gebouw.  De rechtbank is volgens Alkemade ‘een scharnierpunt tussen de historische binnenstad en het stationsgebied’. In zijn presentatie en analyse wees de rijksbouwmeester naar de manier waarop het gebied zich ontwikkeld heeft. “Vaak zie je dat dit een soort verloren parkeerterrein wordt, maar hier is het een mooi stuk tussen station en gerechtsgebouw.”

Openheid
De rijksbouwmeester stelt dat architecten Rob Hootsmans en Paul de Ruiter op creatieve wijze zijn omgegaan met de uitgangspunten. “Het gebouw straalt de openheid van de rechtspraak uit, die aard komt terug in het gebouw. Ook is er goed rekening gehouden met de eigen functies van het Openbaar Ministerie en de Raad voor Kinderbescherming. De architectuur ademt extra kwaliteit, die zich uit in de gangen en openheid.”

Ook is er volgens hem goed rekening gehouden met de verschillende rollen van de gebruikers. “Het gebouw straalt gezag uit, zonder te intimideren.”    


Materiaal

Het materiaal, op een speciale manier bewerkt beton, straalt kwaliteit uit, zonder dat het luxe wordt. Behalve het materiaalgebruik, is ook over de indeling goed nagedacht. “Je zit in een gebied waar je te maken hebt met geluidsbelasting. Door de zittingszalen niet tegen de gevel te plaatsen, ontstaat er een extra warme ontmoetingsruimte naast.”

“Het gebouw verhoudt zich uitstekend tot de context waarin het staat”, stelde hij, doelend op het omvangrijke nieuwe station dat een paar honderd meter verderop staat. Maar ook tot het complex 5 tracks dat nog gebouwd wordt. “Ik heb het idee dat deze stad zich steeds weet te vernieuwen op een manier waar we nog veel van kunnen verwachten.”

Druk
Legt dat de stad geen druk op bij de verdere ontwikkeling van de omgeving? “Daar is niks mis mee”, stelt de rijksbouwmeester na afloop in een toelichting. “Je moet niet te bang zijn voor hoge verwachtingen. Je moet juist veel willen, wetende dat je niet alles kunt waarmaken. Als gemeente ben je ook verplicht hoge kwaliteit na te streven voor de volgende generaties. Hogere kwaliteit moet je ook niet verwarren met meer geld.”


 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief