De politie moest hard ingrijpen na afloop van NAC-Willem II.
De politie moest hard ingrijpen na afloop van NAC-Willem II. Foto: Perry Roovers / SQ Vision

Verdachten rellen NAC 'met grof geweld' uit huis gehaald

Door: Wijnand Nijs Politie

BREDA - Twee mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de rellen na afloop van NAC-Willem II zijn maandagmorgen door de politie aangehouden. Dat gebeurde met grof geweld, stelt hun advocaat Menno Buntsma.

In totaal zijn maandag vier mannen aangehouden. Het gaat om twee mannen uit Made van 22 en 33 jaar en twee uit Breda van 26 en 27 jaar. Er zijn volgens de politie veel beelden van de incidenten die worden bekeken en geanalyseerd. "Er worden nog steeds relschoppers herkend op die beelden en meerdere aanhoudingen worden verwacht. Geweld tegen politieambtenaren wordt niet getolereerd", meldt de politie in een tweet.

Buntsma vertegenwoordigt ook de mannen die kort na de wedstrijd op 21 oktober werden aangehouden en werd door de nieuwe verdachten ingeschakeld. De advocaat is ontstemd over het gebruikte machtsvertoon. Op de beelden van de politie is te zien dat de mannen luid roepend 'politie' een van de huizen betreden, nadat een deur is geforceerd.

"Dat doe je niet bij iemand die geen enkel geweld op zijn naam heeft", stelt Buntsma. Dit is niet goed wat ze gedaan hebben, zijn kinderen waren ook gewoon thuis." Volgens Buntsma zou het normaal zijn geweest als ze per brief of telefoon uitgenodigd zouden zijn voor een verhoor. "Dit lijkt wel een soort van compensatie omdat het geweld tegen agenten betrof", verwijst hij naar de kloppartij bij het Rat Verlegh Stadion.

De mannen worden verdacht van onder meer openlijke geweldpleging, mishandeling en opruiing.