De studenten tapen een pijl naar het Begijnhof
De studenten tapen een pijl naar het Begijnhof Foto: Ankie Nederlof

‘Guerilla-acties’ door studenten in Breda

Algemeen

BREDA - Tape op de grond in het Valkenberg, of jongeren bij de Markendaalseweg die je een andere kant op sturen. Het zijn ‘guerilla-acties’ van studenten van de Breda University of Applied Sciences (BUAS). Het is een voorbereiding voor een project in Canada. Deze donderdag hielden twee van de vijf groepjes hun acties.

Inge Noten is met haar groepsgenoten bezig met gekleurd tape bij de ingang van het Valkenberg. Ze maken een pijl richting het Begijnhof en tapen de tekst ‘verborgen parels’ op de grond. “Er zijn heel veel plekken waarvan mensen niet weten dat ze er zijn, zoals het Begijnhof. Door het aan te wijzen met de tape, hopen we dat Bredanaars die plekken ontdekken.”

Voor de studenten is dit een proefversie. In maart 2019 gaan vier of vijf studenten naar Canada, om daar voor de Canadese opdrachtgever de ideeën te presenteren. Als het idee van Noten en haar groepsgenoten wordt gekozen, hopen ze dat het de leegloop van het centrum van Calgary tegengaat. “Want dat is nu echt een probleem”, stelt ze.

Dicle Klunder en zijn groepsgenoten houden hun guerilla-actie bij de Markendaalseweg. “Op die weg is het erg druk met auto’s en bussen die vaak te hard rijden”, vertelt Klunder. “Voor fietsers is het daar dus niet veilig. Het veilige fietspad parallel aan de weg gebruikt niemand. Met wit tape hebben we nieuwe lijnen gemaakt, zodat het meer uitnodigt om over het fietspad te gaan, in plaats van de drukke, gevaarlijke weg. Fietsers die het fietspad nemen, krijgen een goodiebag mee als beloning.”

Als hun idee wordt uitgekozen, willen de studenten in Canada op zoek gaan naar zo’n zelfde verkeerssituatie. Welke studenten er in maart 2019 naar Canada gaan, is nog niet bekend.