Fransje (midden) samen met haar collega's voor de Grote Kerk in Breda
Fransje (midden) samen met haar collega's voor de Grote Kerk in Breda (Foto: Verloskundigenpraktijk Vita)

Wie zijn de 6000 Bredanaars die door Fransje op de wereld zijn geholpen?

BREDA - Na 35 jaar stopt Fransje van de Noort als verloskundige in Breda. Ze heeft ongeveer 6000 Bredase baby’s ter wereld gebracht, schatten haar collega’s Maaike en Saskia. Zij zijn als verrassing voor Fransje op zoek naar die 6000 Bredanaars.


“We willen haar een heleboel herinneringen aanbieden”, vertellen de twee. “We weten zeker dat Fransje dat het leukst vindt. Daarom vragen we aan alle Bredanaars die door Fransje ter wereld zijn gebracht om een foto, anekdote of andere herinnering op te sturen.”

Begrip
Fransje is volgens haar collega’s echt een begrip in Breda. “De praktijk wordt nog regelmatig gebeld met de vraag: ‘is dit de praktijk van Fransje?’. Het bijzondere is dat ze nu moeders helpt, die ze ook ter wereld heeft gebracht. Het is uniek dat ze al zo lang in Breda werkt”, vertellen Maaike en Saskia.

“Wat Fransje typeert is toch wel dat ze nog ‘de vroedvrouw’ is van vroeger”, vertellen ze. “Ze is verloskundige in hart en nieren. Ze heeft veel ervaring en liefde voor haar vak. Ze straalt veel rust uit en geeft vertrouwen. En het was echt haar ding om voor de moeders met weinig geld op te komen door bijvoorbeeld kleertjes in te zamelen.”

Knap
“Er is in die 35 jaar natuurlijk veel veranderd. De praktijk is nu uitgegroeid naar vijf verloskundigen en assistenten die de telefoon opnemen. Vroeger deed Fransje dat allemaal zelf. Ze had de praktijk aan huis en mobieltjes waren er toen nog niet. Het is een zwaar beroep, het is echt knap dat ze dat al die tijd heeft gedaan”, vertellen Maaike en Saskia vol bewondering.


Wil jij gehoor geven aan de oproep? Mailen kan naar: fransjemetpensioen@gmail.com onder vermelding van ‘Fransje neemt afscheid’.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief