Rolerisuit.
Rolerisuit.

Stevige kritiek Rolerisuit op verdeling miljoenen subsidie via 'Brabantse koffietafel'

Door: Wijnand Nijs Algemeen

BREDA - De manier waarop aan de Thematafel Zorg voor Elkaar tien miljoen euro subsidie wordt verdeeld, is verre van professioneel. Dat stelt het bestuur van de stichting Rolerisuit.

In een brief aan het college uit voorzitter Joop Jansen forse kritiek. Aanleiding is een wat hij noemt marathonzitting van zeven uur op 4 september, waarin de aanvragen werden behandeld. Hij hekelt de gang van zaken. Volgens hem werd de onderbouwende documentatie, vele tientallen A4-tjes, ter plekke uitgereikt. "Zelfs met veel kennis van zaken was het onmogelijk om in de beschikbare tijd een een aanvraag inhoudelijk te beoordelen."

Jansen stelt dat van enige vergaderstructuur geen sprake was. "Een stemregeling was ver te zoeken, 10 miljoen euro werd toegewezen in een gezellige theekransjessfeer."

Kritiek
De voorzitter van Rolerisuit herhaalt de kritiek die onder meer ook de scouting en de voedselbank eerder dit jaar uitten, namelijk dat de kleinere vooral door vrijwilligers geleide organisaties kansloos zijn. "De discussies werden gedomineerd door een tweetal gesalarieerde bestuurders van grote instellingen; het merendeel van de aanwezigen leek hun visie braaf te volgen dan wel zag geen nut in weerwoord gelet op tijdgebrek een discussiestijl."

Rolerisuit was aan de thematafel terechtgekomen na advies vanuit de ambtelijke organisatie, stelt Jansen. De stichting vroeg een subsidie aan van €15.000 om een bijstandsgerechtigde vrijwilliger een dienstverband te kunnen aanbieden. "Bij de behandeling van de aanvraag van Rolerisuit merkte een van de genoemde bestuurders op dat hij het gevoel had dat Rolerisuit niet aan deze thematafel thuishoorde." Daarna werd de behandeling gestopt, aldus de voorzitter.

Gemeente verbaasd over brief
In een reactie merkt de gemeente op dat Rolerisuit al sinds 2012 geen subsidie heeft gekregen. Ook tijdens deze thematafel gebeurde dat niet. "In het uitvoeringsplan van de thematafel wordt deze beslissing gemotiveerd", aldus de woordvoerder. Surplus heeft toegezegd om te onderzoeken of zij iets kunnen betekenen voor deze stichting. "Daarop is de afgelopen periode contact geweest tussen diverse partijen en Rolerisuit. De uitkomst daarvan is dat heel recent nog de verwachting is uitgesproken dat er vóór het eind van het jaar een oplossing is waarmee de nuttige activiteiten van Rolerisuit zijn gered. We zijn dan ook verbaasd over de brief en de toonzetting ervan."

Jansen merkt op dat het hem niet gaat om het mislopen van de subsidie. "Daar zijn regels voor." Hij zegt de gang van zaken aan de orde te willen stellen. Ondanks dat Rolerisuit niet aan de thematafel zou passen, blijft de stichting op verzoek wel aanschuiven. "Vreemd als je er gevoelsmatig niet in past, maar misschien kunnen we een steentje bijdragen aan verbeteringen."

"De stichting Rolerisuit staat goed bekend bij de gemeente en hun werkzaamheden worden ook zeer gewaardeerd", geeft de gemeente aan in een reactie. "Wethouder Miriam Haagh is recent nog bij ze op bezoek geweest."