Logo bredavandaag.nl
Wethouder Paul de Beer inspecteert een onderdeel van het rioolgemaal.
Wethouder Paul de Beer inspecteert een onderdeel van het rioolgemaal. (Foto: Brabantse Delta)

Rioolgemalen en transportleiding nu eigendom gemeente Breda

BREDA - Waterschap Brabantse Delta heeft drie rioolgemalen en een transportleiding officieel overgedragen aan de gemeente Breda.


De gemeente is rioolbeheerder en wil met deze overdracht in de toekomst afvalwaterstromen beter kunnen sturen door middel van Real Time Control (RTC). Het gaat om een rioolgemaal in Ulvenhout, twee rioolgemalen in Bavel en een transportleiding van Teteringen naar Breda.

Drie miljoen liter afvalwater
Deze rioolgemalen zijn een schakel in het transport van huishoudelijk en bedrijfsafvalwater vanuit deze kernen naar het rioolstelsel van Breda. Ze verpompen samen dagelijks gemiddeld 3 miljoen liter afvalwater. Het waterschap vervoert uiteindelijk al het afvalwater van Breda en omliggende plaatsen via rioolgemaal Emerweg naar de rioolwaterzuivering Nieuwveer, ten noorden van Prinsenbeek. Daar zuivert het waterschap dagelijks 75 miljoen liter afvalwater voordat het  gezuiverd en wel wordt geloosd op het Hollands Diep.


Real Time Control
Gemeenten in Nederland beheren hun gemeentelijke rioolstelsel en zorgen daarmee voor het inzamelen en transporteren van afvalwater door het vuilwaterriool. Regenwater gaat bij nieuwere rioolstelsels via een aparte buis naar een sloot of vijver in de buurt. De gemeente Breda werkt aan een speciaal sturingssysteem om die waterstromen beter te kunnen beheersen. Door te sturen kan het aanbod van afvalwater beter worden afgestemd op het zuiveringsproces en zoveel mogelijk vervuild regenwater in het systeem worden geborgen.

In Breda moet dat bijdragen aan een betere verdeling van regenwater, stelt wethouder Paul de Beer:  “Het voordeel van een grote stad als Breda is dat het vrijwel nooit overal tegelijk en overal even hard regent. Door de afvalwaterstromen te sturen kunnen we bij regen eventuele overcapaciteit in een gebied beter benutten.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief