Afbeelding
Foto: Screenshot YouTube

Terugvordering 20.000 euro van 93-jarige Bredase maandagavond in Radar

Door: Peter Houtepen Algemeen

BREDA - AVROTROS besteedt maandagavond in het tv-programma Radar aandacht aan de situatie rond Elisabeth Bastiaansen uit Breda. Vorige week viel er bij de 93-jarige Bredase een brief op de deurmat van het Centraal Administratie Kantoor (CAK) met de mededeling dat ze ongeveer 20.000 euro moet terugbetalen.

Bastiaansen woont, nadat ze in 2014 werd opgenomen in het ziekenhuis, sinds vier jaar alleen in woonzorgcentrum Heuvel in Breda. Voor 2014 woonde ze in een seniorenwoning. Tot 2003 met haar man Piet, die in dat jaar overleed.

In 2014 kreeg Elisabeth van het CAK te horen dat ze een eigen bijdrage van 186 euro per maand moest betalen. In maart van dit jaar is het administratiekantoor erachter gekomen dat ze een fout hebben gemaakt en dat Bastiaansen maandelijks zo'n 700 euro te weinig heeft betaalt. Het bedrag van 186 euro was namelijk gebaseerd op een huishouden met twee personen. Voor een alleenstaande ligt dat bedrag vele malen hoger. Het CAK eist nu dat mevrouw de bijdrage over de jaren 2016 en 2017 voldoet, bij elkaar zo'n 20.000 euro. Wettelijk gezien mag het het CAK maximaal voor een periode van twee jaar de eigen bijdrage terugvorderen. 20.000 euro heeft Elisabeth niet en nu dreigt er beslag gelegd te worden op haar AOW en pensioen, waardoor ze niet meer kan rondkomen.

Marie José Edelmann staat als advocaat mevrouw Bastiaansen en haar kleinzoon Marcel bij: "We hebben beroep ingesteld bij de rechtbank", zegt Edelmann desgevraagd. "De insteek daarvan is dat verder afgezien moet worden van de terugvordering aan mevrouw. Het feit dat haar echtgenoot vijftien jaar geleden overleden is, was namelijk bekend bij het CAK." Ze benoemt ook nog de situatie waarin Elisabeth Bastiaansen verkeert. "In een woonzorgcentrum zit je doorgaans niet omdat het allemaal zo goed gaat. Mevrouw is dan ook behoorlijk over haar toeren van het hele gebeuren."