Wim woonde meer dan 35 jaar aan de Achterom in Breda, maar bleek niet op het huurcontract te staan.
Wim woonde meer dan 35 jaar aan de Achterom in Breda, maar bleek niet op het huurcontract te staan. Foto: Google Maps

Bredanaar (66) in put na gedoe over huurcontract

Door: Peter Houtepen Algemeen

BREDA - Wim van der Rijk (66) woont al meer dan 35 jaar aan de Achterom in Breda. Maar zoals het er nu voorstaat niet lang meer. Voor 4 december moet hij het huis verlaten hebben. Reden is dat Wim niet op het huurcontract staat dat bij de woning hoort.

Van der Rijk was twintig jaar getrouwd met Cor. Het stel scheidde, maar was daarna snel weer samen. In 1982 betrokken ze de toen nieuwe woning aan de Achterom. Op 1 augustus 2014 overleed Cor op 60-jarige leeftijd. "Ik ben na de dood van mijn moeder het papierwerk van mijn vader gaan doen", vertelt dochter Angela. "Daar keek pa nooit naar om." Met woningcorporatie Alwel nam ze ruim een jaar geleden contact op omdat de post nog op haar moeders naam binnenkwam. "Toen is de ellende begonnen. Bij Alwel was blijkbaar niet bekend dat Cor al enkele jaren daarvoor was overleden. Daarop heb ik nog een overlijdensakte naar de woningcorporatie opgestuurd. Wij wisten zelf niet anders dan dat alle instanties over het overlijden van mijn moeder ingelicht waren."

Vrij snel hierna lag een brief op de deurmat van Alwel met de mededeling dat Wim de woning binnen acht dagen moest verlaten vanwege het ontbreken van een huurcontract. Angela: "Ze hebben nooit mijn vader uitgenodigd om een fatsoenlijk gesprek te hebben over het feit wat er aan de hand was. Wij hebben gelijk een advocaat in de arm genomen, waarna de juridische strijd is begonnen." Een strijd die niet bepaald in het voordeel uitvalt van Wim. Kort samengevat komt het erop neer dat hij eind augustus te horen heeft gekregen dat hij zijn woning waar hij al meer dan dertig jaar woont, moet verlaten. Een eerste verzoek om dit via cassatie te voorkomen is afgewezen. "Een tweede procedure loopt nog, maar daar hebben we nog niets over gehoord", verzucht de dochter. 

In de tussentijd heeft de hele situatie behoorlijk wat invloed op de gezondheid van Wim. "Mijn vader gaat er aan onderdoor. Via de huisarts is hulp ingeroepen van de GGz. Hij heeft concentratieverlies en slapen gaat haast niet meer door de spanning die dit allemaal met zich meebrengt."

Jos Hendrickx, vestigingsmanager bij Alwel Breda, wil niet al te veel over de hele zaak kwijt. Wel zegt hij: "Er zijn twee uitspraken geweest van de rechter, waarin bepaald is dat de huurder onrechtmatig in de woning aanwezig is. Die uitspraken volgen wij." En verder: Wij zijn er niet om mensen dakloos te maken. De huurder is twee keer een andere woning aangeboden." Hoe daar op gereageerd is, daar doet hij verder geen uitspraken over.