De vaandelwacht met het vaandel van de KMA.
De vaandelwacht met het vaandel van de KMA. Foto: Ministerie van Defensie

Cadetten gaan marcheren door stad Breda

Door: Peter Houtepen Algemeen

BREDA - De cadetten van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) marcheren op maandag 26 november door Breda. Op die dag wordt de 190ste Dies Natalis van de KMA gehouden. Deze verjaardag wordt gevierd met een sportdag voor de cadetten en vanaf 12.45 uur met een mars door de stad Breda.

De mars start vanaf het Kasteel van Breda en voert via de Prinsenkade en de Halstraat naar de Grote Markt, waar een defilĂ© afgenomen wordt door de Commandant van de Nederlandse Defensie Academie, generaal-majoor Nico Geerts. Tijdens het defilĂ© is ook de voormalige Commandant der Strijdkrachten generaal buiten dienst Tom Middendorp aanwezig. 

De mars wordt geleid door kolonel Joost Doense, Commandant van de KMA, met daarachter het vaandel. De KMA ontving dit vaandel op 22 oktober 1903. De burgerij van Breda bood het vaandel aan het cadettenkorps aan ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de KMA. Op het doek is onder meer het stadswapen van Breda aangebracht.

Naast cadetten van de landmacht, luchtmacht en marechaussee zullen ook adelborsten van het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) aan de mars deelnemen. Het KIM en de KMA zijn onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie, afhankelijk van hun studierichting volgen cadetten en adelborsten hun wetenschappelijke opleiding in Breda en/of Den Helder. Na de wetenschappelijke opleiding van ruim vier jaar ontvangen de cadetten en adelborsten een bachelor diploma.