Een van de verdachten probeerde na de overval met een gestolen pas te pinnen.
Een van de verdachten probeerde na de overval met een gestolen pas te pinnen. Foto: Opsporing Verzocht

Twaalf jaar cel en TBS geëist voor gewelddadige woningoverval Ulvenhout

Door: Peter Houtepen Algemeen

ULVENHOUT - Tegen de twee daders van een gewelddadige woningoverval in Ulvenhout zijn dinsdag door het Openbaar Ministerie celstraffen van 12 jaar en TBS met dwangverpleging geëist.

De twee mannen uit Breda, nu 22 en 25 jaar oud, overvielen de woning in de Dorpsstraat in Ulvenhout in de nacht van 17 op 18 juni 2017. Hier zat op dat moment een echtpaar te wachten op de thuiskomst van hun kinderen.

Vanaf het moment dat de twee twintigers met een bivakmuts de woning binnendrongen was het geweld excessief. Eerst werd het echtpaar zeer hardhandig naar de grond gewerkt en daarna de kinderen, waarvan de jongste 13 jaar was. 

De man werd door een van de twee daders met een honkbalknuppel de schedel ingeslagen. Hij raakte hierdoor zwaargewond. De man kampt met hersenletsel en kan als gevolg hiervan niet meer werken. Hij had door de klappen op zijn hoofd kunnen overlijden, was de stellige overtuiging van de officier van justitie dinsdag. Zijn vrouw moest haar man in een lang revalidatietraject begeleiden en zien dat de vier kinderen allen kampten met posttraumatische klachten en moeite hadden de draad weer op te pakken op hun werk of op school en in hun leven.

De verdachten gingen er na de overval onder andere vandoor met goederen, gestolen pinpassen en een auto van de bewoners. Kort na de overval werd ook geprobeerd om met een van de gestolen passen geld op te nemen. Een zoektocht naar de daders leverde in eerste instantie niets op. Dat was ook de reden dat het tv-programma Opsporing Verzocht enige tijd later aandacht besteedde aan de zaak. Mede dankzij de tips die op deze uitzending binnenkwamen, konden in oktober 2017 de twee verdachten in Breda van hun bed worden gelicht. 

De verdachten zijn eerder veroordeeld voor vergelijkbare feiten en zaten beiden nog in een traject na jeugd TBS. Ze kennen elkaar vanuit de Justitiële Jeugdinstelling. De officier betoogde dinsdag dat de behandelingen bij beide verdachten weinig effect hebben gesorteerd. De officier eiste daarom voor beide een TBS-maatregel met dwangverpleging en een gevangenisstraf voor de duur van 12 jaar.