Eerste (voorlopig) ontwerp van de Fellenoordbrug.
Eerste (voorlopig) ontwerp van de Fellenoordbrug. (Foto: GEMEENTE BREDA)

Wordt dit de nieuwe brug bij de Fellenoordstraat?

BREDA - Als straks de Mark weer verbonden wordt met de haven, komen er zeven nieuwe bruggen in de stad. Een van deze bruggen is die aan de Fellenoordstraat. De gemeente heeft inmiddels een voorlopig ontwerp gepresenteerd.


Bij het ontwerp van deze brug hebben de ontwerpers geprobeerd aan te sluiten bij een voor Breda heel belangrijk bouwwerk dat hier ooit stond, de 'Grote Watermolen'. Bredanaar Jacques Brinkhof deed jarenlang onderzoek naar dit verloren bouwwerk. De watermolen functioneerde van circa 1561 tot de sloop in 1817 als waterkorenmolen en verwerkte met vier raderen het water van de Mark en de Aa of Weerijs.

Blauwe stippen

De gemeente stemde afgelopen jaar al in met het doortrekken van de Mark. Bij de Seeligkazerne en op andere plaatsen in de stad zijn blauwe stippen aangebracht. Op die manier geeft  de gemeente aan waar de Nieuwe Mark in de toekomst gaat lopen.

De bedoeling is dat het water straks langs de Prinsenkade en de Markendaalseweg richting de Fellenoordstraat loopt. Daar, achter de Gasthuisvelden, sluit het water weer aan op de Singel.

Tekst loopt door onder de afbeelding

"Dit is nog maar een impressie, de ontwerpers zijn nog bezig met het verder uitbreiden van dit plan. Het is dus nog niet zeker of deze brug er daadwerkelijk komt", licht een gemeentewoordvoerder toe.

Nieuwe Mark

De gemeente maakte eerder dit jaar al bekend op welke andere plaatsen de Nieuwe Mark kan worden doorgetrokken.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief