Foto tijdens NAC-Heracles. Foto: Peter Visser

NAC verliest degradatieduel van FC Groningen: 5-2

Door: Robbert Temmen Voetbal

GRONINGEN - NAC Breda is er zondag 2 december niet in geslaagd om drie punten mee te nemen uit het Hoge Noorden. In Groningen gingen de Bredanaars hard onderuit.

NAC begon net als vorige week tegen Ajax met een vijfmans verdediging. Verdedigend stond het tegen de Amsterdammers goed, maar tegen Groningen moest NAC al vroeg in de achtervolging. Na zes minuten kwam de ploeg van trainer Mitchell van der Gaag namelijk op achterstand. Een voorzet van Doan viel over Daan Klomp heen en Mimoun Mahi volleyde de bal via de paal achter NAC-doelman Benjamin van Leer: 1-0.

Tien minuten later trokken de bezoekers de stand weer gelijk. Op de rand van de zestien werd Rosheuvel neergehaald. Te Wierink van Groningen kreeg voor deze overtreding een gele kaart. Groningen-doelman Sergio Padt had in eerste instantie antwoord op de vrije trap van Nijholt, maar Mikhail Rosheuvel was er als de kippen bij en schoot de rebound hard binnen: 1-1. Nog voor rust redde NAC-doelman Benjamin van Leer de bezoekers een aantal keer, nadat er een aantal hachelijke momenten ontstonden voor zijn doel. De ruststand in Groningen was 1-1.

Na de rust kwam NAC al snel op voorsprong. Een vrije trap van Mikhail Rosheuvel werd voor de goal gegooid. Daar kwam Mitchell te Vrede ver boven de uitkomende doelman Padt uit en hij kopte de bal binnen: 1-2. Lang kon NAC niet genieten van de voorsprong, nog geen minuut later trok Ritsu Doan de stand gelijk. Een lage voorzet van Deyovaisio Zeefuik werd half weggetikt door Van Leer, waarna de bal via Menno Koch voor de voeten van Doan kwam: 2-2.

Een kwartier voortijd kreeg FC Groningen weer de voorsprong te pakken. Mahi maakte een goede loopactie en legde de bal terug op Deyovaisio Zeefuik en die schoot vervolgens hard en hoog raak: 3-2. Daar bleef het niet bij. Mimoun Mahi stuitte tien minuten later eerst met een lobje op doelman Benjamin van Leer, maar kreeg daarna alle tijd en ruimte om alsnog af te werken: 4-2.In de extra tijd werd het nog 5-2 voor de thuisploeg. Samir Memisevic werkte van dichtbij binnen na een corner van Ahmad Mendes Moreira.

Door het resultaat van vandaag blijft NAC de hekkensluiter in de Eredivisie. Volgende week neemt NAC het in Rat Verlegh stadion op tegen Vitesse. De aftrap van NAC - Vitesse is zondag 9 december om 16:45 uur.

FC Groningen – NAC 5-2 (1-1): 6'. Mahi 1-0, 16' Rosheuvel 1-1, 56. Te Vrede 1-2, 58. Doan 2-2, 76. Zeefuik 3-2, 85. Mahi 4-2, 90. Memisevic 5-2.

Scheidsrechter: Danny Makkelie

Opstelling FC Groningen: Padt; Zeefuik, Te Wierink, Chabot, Handwerker; Doan, Memisevic, Reis, Warmerdam (67. Mendes Moreira); Hrustic (86. Van de Looi), Mahi (88. Absalem).

Opstelling NAC: Van Leer, Sporkslede, Klomp (81.Mühren), Koch, Palmer-Brown, Mashart; Verschueren, Nijholt; Rosheuvel, Te Vrede, Korte (74. El Allouchi).