Foto: Robbert Temmen

Ondernemers Ginnekenweg niet blij met laad- en lostijden Albert Heijn

BREDA - Ondernemers van de Ginnekenweg in Breda zijn niet blij met verruiming van de laad- en lostijden naar 07.00 - 19.00 uur van de Albert Heijn. “Wij hadden graag deelgenomen aan het overleg.”


De Albert Heijn mag vanaf 1 januari tussen 07.00-19.00 uur gaan laden en lossen aan de Ginnekenweg, terwijl de rest van de straat mag laden en lossen van 07.00-12.00 uur. Niet handig, vinden Leon Baaijens van V&V Bloemen en Wonen en Tom Leussink van Wijnkoperij Henri Bloem. Ze willen vooropstellen dat ze blij zijn met de Albert Heijn in de straat. “De Albert Heijn levert ons ook klanten. Het probleem is ook niet dat wij langer willen lossen, maar juist dat de Albert Heijn zou moeten managen dat alles voor 12.00 uur klaar is”, vertelt Baaijens.

Laad- en losplaats

Vorige week was de gemeente nog bezig met het creëren van een laad- en losplaats in de Ginnekenweg. Maar deze plek kost de ondernemers in de straat vijf parkeerplaatsen, geven de twee aan. “Nu geven klanten al aan dat ze doorrijden als er geen plek in de straat is. Als er vijf plekken minder zijn, dan kan ons dit nog meer omzet kosten en worden wij hier de dupe van”, aldus Baaijens. “De gemeente verschuift het probleem nu alleen maar. Volgens mij is de gemeente zelfs verplicht om een aantal parkeerplaatsen voor elke onderneming te garanderen en ik denk niet dat ze dat aantal nu halen”, zegt Leussink

Bart de Jong, assistent filiaalmanager van de Albert Heijn, zegt dat de ruime laad- en lostijd noodzakelijk is voor de winkel. “Wij krijgen de hele dag vracht en om dit in goede banen te laten verlopen komt de vracht verspreid. Als er een vrachtwagen stil moet staan op het midden van de weg is het gevaarlijk voor de chauffeur en ons personeel. Daarnaast belemmert de vrachtwagen als hij op de weg zou moeten blijven staan dan het overig verkeer.”

De ondernemers hebben zelf ook leveranciers die laden en lossen aan de Ginnekenweg. “Dit plannen we vooral in de ochtend in zodat wij en winkelende klanten hier zo min mogelijk last van hebben", aldus Baaijens.

Oplossing

Ze zouden tevreden zijn als Albert Heijn de laad- en lostijd terugbrengt naar 07.00 tot 12.00 uur vertelt Leussink. “Als er in een kort tijdsbestek één vrachtwagen staat die vijf plekken in de beslag neemt dan kan ik daar mee leven. Ik zou zelfs bereid zijn om een handje te helpen als het nodig is. Alleen als er iedere dag vrachtwagens af en aan komen, dan worden wij en onze klanten daar niet vrolijk van.”

Afgelopen week liet Rob van Oversteeg, bedrijfsleider van de Albert Heijn al weten dat lossen aan de Zandbergweg nog steeds de beste oplossing is voor de Albert Heijn. "Wij moeten nu tussen het winkelend publiek door onze vracht naar achter rijden, want daar is ons magazijn. Dat is natuurlijk niet praktisch, maar we willen een goede buur zijn voor de omwonenden."

“De gemeente overlegt wel met de Albert Heijn en bewoners aan de Zandbergweg, maar wij ondernemers aan de Ginnekenweg worden niet meegenomen in deze gesprekken. Dat is jammer”, aldus Baaijens. Inmiddels hebben de ondernemers samen contact gezocht met de gemeente.

Gemeente

De gemeente Breda laat weten dat er de afgelopen tijd  een uitgebreid gesprekcircuit is geweest. “We hebben gesproken met Albert Heijn, bewoners en ondernemers van de Ginnekenweg en Zandbergweg. Dit komt niet uit de lucht vallen”, aldus de woordvoerder. “Dit is al tijden nieuws en er is al veel over geschreven. Als ondernemers het er niet mee eens waren hadden ze zich ook eerder kunnen melden.”

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief