Waterglijbaan bij de Scouting
Waterglijbaan bij de Scouting

‘Scoutingclubs Breda op omvallen na subsidiestop’

Door: Robbert Temmen Algemeen

BREDA- Stichting Belangenbehartiging Scouting Breda trekt namens de twaalf scoutingclubs in Breda met minstens 200 jeugdleden naar het stadhuis. Dat gebeurt op donderdagavond 13 december.

De protestactie komt voort uit pure noodzaak, geven de scoutingclubs aan. Sinds 2017 krijgen de Bredase clubs geen subsidie meer van de gemeente, geeft voorzitter van Stichting Belangenbehartiging Scouting Breda  Theo van den Hoven aan. “De gemeente stuurt ons van het kastje naar de muur.”

De scoutingclubs zijn in de problemen gekomen sinds de gemeente miljoenen subsidiegeld verdeeld aan zogeheten thematafels, vertelt Van den Hoven. “Eerst zaten we aan de thematafel Opgroeien, toen werden we doorverwezen naar de wijktafels en nu weer terug naar de thematafel omdat we wijkoverstijgend zijn. Wij snappen het zelf nu ook niet meer.”

Om in 2019 te overleven vragen de twaalf scoutingclubs gezamenlijk 45.000 euro. De twaalf scoutingclubs hebben de overkoepelende stichting opgericht om sterker te staan in hun noodkreet. Van den Hoven verwacht dat het druk wordt op donderdag 13 december. “We zullen met minstens 200 leden naar het stadhuis gaan om ons probleem kenbaar te maken aan de raadsleden.”

De scoutingclubs in Breda hebben tegen de duizend leden in de leeftijd 4 tot 21 jaar. Er zijn ongeveer 350 vrijwilligers actief. “Veel van deze clubs hebben een lange geschiedenis en een paar van deze clubs staan op omvallen.” Van den Hoven snapt dat bezuinigingen nodig zijn. “Maar de scoutingclubs in Breda hebben een toegevoegde waarde voor de opgroeiende jeugd.”

De contributie van de scouting is gemiddeld 20 euro per kwartaal. Deze contributie wordt niet verhoogd. “De scouting is laagdrempelig en moet voor iedereen bereikbaar zijn. Een forse contributieverhoging past niet bij de laagdrempeligheid.”