De politie heeft de Reigerstraat afgezet.
De politie heeft de Reigerstraat afgezet. Foto: BredaVandaag

Scholieren Gala Breda: ‘Tegen de grond gegooid, ondergekotst’

Door: Robbert Temmen Algemeen

BREDA - Bebloede handen, overgevende jongeren en veel geduw en getrek. Op last van burgemeester Paul Depla is maandagavond een einde gemaakt aan het Scholieren Gala Breda (SGB).

Floris van het Stedelijk Gymnasium Breda was ook op het Scholieren Gala Breda en vertelt over wat hij mee heeft gemaakt. “Buiten stond een hele grote rij en iedereen duwde letterlijk om naar binnen te komen. In deze drukte werd een aantal mensen onwel.”

Zelf liep hij niks op en kon gewoon naar binnen. Maar eenmaal binnen was het nog niet voorbij. “Ik stond in de rij voor de jassen met een meisje te praten. Ineens zakte het meisje in elkaar en begon ze te trillen. Niemand wist wat we moesten doen.” hij nam het initiatief. “Ik heb haar op haar zij gelegd toen werd ze wat rustiger en heeft de politie het van mij overgenomen.” Hij beschrijft dit als een angstig moment. “Het meisje kon ook niet meteen naar buiten worden gebracht want het was te druk binnen.”

Sociale media

Op het facebookaccount van Stichting Scholieren Gala Breda reageren feestgangers op de incidenten. Zo schrijft Flint Smeulders van het Markenhage College: “Het kutste feest ooit! Hoe kun je überhaupt bedenken om de deuren al om 22.00 uur dicht te doen? Mensen zijn gewond geraakt in de rij, vielen flauw en een jongen heeft zelfs op mijn rug gekotst. Schandalig dit! Ik heb een kaartje van 20 euro betaald voor dit ongelofelijk kut feest! Ik hoop echt dat jullie dit goedmaken.”

De scholier deelt een foto van een van de andere bezoekers die klaarblijkelijk gevallen is. Daarop zijn bebloede handen te zien.

Desirée van der Avoird is moeder van een van de aanwezige scholieren. Haar dochter is meerdere keren in de verdrukking gekomen, tegen de grond geduwd en heeft diverse wonden aan haar been en voeten. Ook zij reageert op de facebookpagina van Stichting Scholieren Gala Breda. “Ik ben woest! Hier is het laatste woord nog niet over gezegd. SGB én Graanbeurs schaam jullie diep! Hier wil je zelf niet eens tussen staan, laat staan je 16-jarige dochter.”

‘Kwetsbare doelgroep’

Paul Licumahua, de man van Desirée, vertelt dat hij het teleurstellend vindt wat er zich heeft afgespeeld in het centrum van Breda. “Mijn dochter en haar vriendinnen keken hier naar uit en hebben gespaard voor het ticket en een mooie galaoutfit.” Maandagavond heeft hij zijn dochter opgehaald bij de Vismarkt, want verder kwam hij niet. “Haar galakleding is gescheurd. Ze is tegen de grond gegooid, ondergekotst door zatte kinderen en buiten gezet zonder jas.”

Jongeren zijn een kwetsbare doelgroep vertelt hij. “Alcoholgebruik bij jongeren is voor ouders niet eenvoudig te controleren. Zelf probeer ik daarvoor te waken. Ik snap dat er ouders zijn die misschien druk zijn met werk of dat er jongeren zijn die stiekem drinken. Ik vind alleen dat een organisatie voor jongeren geen alcohol moet toelaten en schenken aan jongeren onder de 18 jaar.”

Voorkomen

Licumahua hoopt dat situaties zoals maandagavond niet meer voorkomen en hij hoopt dat andere organisaties hiervan leren. “Ik geef veel om mijn stad en kinderen. Binnenkort komen er natuurlijk weer gala’s aan na de examens. Burgemeester Depla heeft er goed aangedaan om een einde aan het feest te maken.” Zijn dochter zit na een korte nacht dinsdag gewoon weer op school.

Sofian vindt dat de organisatie het niet goed heeft aangepakt. “De deuren gingen dicht om 22.00 uur. Dat is denk ik te vroeg. Jongeren komen meestal niet stipt op de tijd dat een evenement begint aan. Dus kwam iedereen tegelijk aan en daardoor is deze drukte ontstaan.”