Afbeelding
Foto: Screenshot Youtube SchmidtenDoebele

In Breda geboren Marga Minco (98) wint P.C. Hooftprijs 2019

Door: Robbert Temmen Cultuur

BREDA - De in de voormalige gemeente Nieuw Ginneken geboren schrijfster Marga Minco, een pseudoniem van Sara Minco, heeft de P.C. Hooftprijs van 2019 gewonnen. "Zij bracht de verschrikking van de Jodenvervolging dichterbij ons via de literatuur", vertelt Frans Verhoeven.

Haar bekendste boek Bittere Kruid speelt zich voor een flink deel af in Breda en gaat over de periode in de Tweede Wereldoorlog waar ze ondergedoken zat.

De jury, bestaande uit Gustaaf Peek, Mathijs Sander, Daniëlle Serdijn,Vamba Sherif en Franca Treur, schreef in het juryrapport het volgende: "De romans en verhalen van Marga Minco geven vorm aan existentiële ervaringen als angst, schuldgevoel, eenzaamheid en een diep maar nauwelijks te verwoorden verlangen naar geborgenheid."

De P.C. Hooftprijs is een van de belangrijkste, jaarlijks toegekende, oeuvreprijzen voor Nederlandse auteurs. De prijs wordt afwisselend uitgereikt aan proza-, poëzie- en essayschrijvers. In 2005 ontving Minco een andere belangrijke onderscheiding voor haar boek oeuvre: De Constantijn Huygensprijs.

Frans Verhoeven, taaldeskundige en oud-docent Nederlands van het Graaf Engelbrecht Breda, vindt het terecht dat Minco deze prijs heeft gewonnen. “Zij is degene die via de literatuur in begrijpelijk, eenvoudige taal de verschrikking de Jodenvervolging dichterbij ons gebracht.”

Zijn favoriete boek van Minco is De Val. “Juist in dit boek kun je lezen wat dit is met de ‘gelukkig’ overlevende joden als de oude Frida voor trauma’s achterlaat. In mijn lessen heb ik vaak dit boek benoemd wanneer ik het had over oude mensen die deze ellende hun leven lang moeten meedragen.

Gezien de leeftijd van de schrijfster krijgt ze de prijs in januari thuis uitgereikt.