Afbeelding
Foto: Defensie

Defensie onderzoekt mogelijke misstanden op KMA in Breda

Door: Peter Houtepen Algemeen

BREDA - Het Ministerie van Defensie heeft een onderzoek ingesteld naar mogelijke misstanden op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda.

De afgelopen weken heeft de commandant van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA), waar de KMA onderdeel van uitmaakt, signalen ontvangen over ontoelaatbaar gedrag.

Het gaat om het binnen een, voor zover nu bekend, kleine groep delen van kwetsend en beledigend beeldmateriaal, waaronder afbeeldingen van pornografische en racistische aard en met verwijzingen naar Nazi-Duitsland. Daarnaast heeft de commandant signalen gekregen van gedrag dat mogelijk in strijd is met een veilige leef- en werkomgeving.

In reactie hierop zijn door Defensie twee commissies van onderzoek ingesteld. Een commissie gaat het delen van het beeldmateriaal onderzoeken, de andere gaat onderzoek doen naar gedrag dat mogelijk in strijd zijn met een veilige leef- en werkomgeving.

Defensie kan verder nog niet in detail treden, omdat de onderzoeken nog lopen en de feiten eerst moeten worden vastgesteld. De onderzoeken worden, onafhankelijk van de NLDA, uitgevoerd en gecoördineerd door de Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID).

De onderzoeken vinden behalve bij de KMA ook plaats bij Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM), tevens behorend bij de NLDA, en bij een ander onderdeel van Defensie.