Afbeelding
Foto: Romy Ernest

Team Villa Boerebont voor vrijwilligerswerk naar kamp Lesbos

Door: Robbert Temmen Algemeen

BREDA - Medewerkers van stichting Villa Boerebont gaan in april samen met vier bewoners naar Lesbos om vrijwilligerswerk te doen op de vluchtelingenkampen. Zij gaan zich inzetten voor de stichting Because We Carry.

Het is voor het eerst dat bewoners van Villa Boerebont meegaan naar Lesbos. Daar komen sinds 2015 duizenden bootvluchtelingen aan. Michelle en Troy zijn twee van deze bewoners. “Zelf weet je hoe het is om hulp te krijgen als je dit nodig hebt. Nu wil ik deze mensen ook hulp geven, want ook zij hebben hulp nodig en verdienen dat”, vertelt Troy, die net als Michelle liever niet met zijn achternaam in het verhaal wil.

Michelle sluit zich hierbij aan. “Ik wilde al eerder vrijwilligerswerk doen. Toen dit op mijn pad kwam wist ik dat ik dit echt wilde. In Nederland klagen we soms als de Wifi het weer eens niet doet of als het beleg op is. Die mensen daar hebben het pas echt moeilijk en daarom wil ik hun helpen.”

Inspirator

In 2015 vertrok Mina Smit als eerste zorgcoördinator naar Lesbos. “Ik zag het nieuws voorbij komen en dat raakte me echt. Ik besloot om meteen te gaan helpen.” Sindsdien gaat ze in haar vakantie jaarlijks terug om vrijwilligerswerk te verrichten. Toen Smit terugkwam in Nederland en het verhaal vertelde inspireerde zij meer collega’s. Zo ging Romy Ernest in 2016 mee. Maar de groep werd nog groter, want ook in 2017 komt er een collega bij, namelijk Ouidiane Zijlmans. Komend jaar gaan er in totaal vier medewerkers mee.

“Toen we terugkwamen in Nederland zijn we les gaan geven op verschillende basis-, middelbare- en mbo-scholen en ook op onze eigen stichting. We vinden het belangrijk om mensen bewuster maken. De mensen op Lesbos zijn zo dankbaar met onze komst en de hulp die zij ontvangen van alle vrijwilligers”, vertelt Ernest. “Het wordt bijzonder om bewoners mee te nemen en om onze twee passies te combineren.”

Villa Boerebont heeft vooraf een strenge selectie gehouden om te kijken welke bewoners mee mogen naar Lesbos. “Daarbij hebben we gekeken naar de motivatie en de stabiliteit van de bewoners. Op Lesbos houden we de dagstructuur aan die ze ook bij Villa Boerebont gewend zijn, zoals gezamenlijk de dag openen en sluiten”, aldus Ernest. “Doordat we met vier bewoners en vier begeleiders gaan, kunnen we ook een-op-een begeleiding bieden op Lesbos.

Crowdfunding

Op Lesbos gaan de medewerkers en bewoners van Villa Boerebont helpen met het uitdelen van voedsel en kleding en het organiseren van activiteiten voor jong en oud. De medewerkers gaan geheel vrijwillig en betalen alles zelf. Voor de bewoners is een crowdfunding gestart om de vliegtickets te kunnen betalen. “Zij hebben minder geld te besteden als wij. Ze willen ontzettend graag mee en we willen ze dan dus wel meenemen”, vertelt Smit.

Smit vertelt dat er naast de crowdfunding ook andere acties zijn om geld in te zamelen voor Lesbos. Het kost 7000 euro om het hele kamp een week eten te geven vertelt ze. “Afgelopen vrijdag hebben wij mails verzonden naar bedrijven. Wij hopen dat zij ons hierbij kunnen helpen. Als tegenprestatie zouden wij dan onze ervaringen kunnen delen over Lesbos, verslavingen of een lunch organiseren. Onze collega’s hebben dit jaar ook de keuze om hun kerstpakket te doneren.”

Facebookpagina

Troy volgt een opleiding Barbershop en hoopt dit te kunnen gebruiken op Lesbos. “We kunnen een klein verschil gaan maken en de mensen zich weer humaan te laten voelen. Dit kan alleen al door mensen een knipbeurt te geven.” Michelle sluit zich hierbij aan. “Ik zou het leuk vinden om die kinderen weer te laten lachen en om zoveel mogelijk knuffels uit te delen. Zelf hou ik erg van zingen en dat zou ik met de mensen daar ook willen doen.”

Ernest geeft aan dat het zeker geen vakantie wordt. “Het blijft iedere keer weer heftig om te zien in wat voor omstandigheden mensen moeten leven. Nu weet ik zelf al wat ik een beetje kan verwachten en hoe het voelt om daar te zijn. Ik kan de bewoners dus al een beetje voorbereiden. Een paar jaar geleden had ik de bewoners niet kunnen meenemen. Toen was ik er niet mentaal sterk voor geweest om een ander te begeleiden in het kamp.”


Troy vertelt vol trots dat ze zelf ook een eigen Facebookpagina Leefbaar op Lesbos hebben gemaakt. “Op deze pagina zit ook een link naar onze crowdfunding pagina. Ons doel is om 10.000 euro op te halen. Als mensen willen doneren moeten ze op de shop-knop drukken en kunnen ze een bedrag overmaken met IDEAL.”