Afbeelding
Foto: Perry Roovers

'Speeltuinen in eigendom en beheer van Breda rookvrij voor eind 2019'

Door: Robbert Temmen Algemeen

BREDA – Speeltuinen in eigendom en beheer van de gemeente moeten voor het eind van 2019 rookvrij zijn. De gemeente Breda zou maatregelen moeten nemen om dit af te dwingen, stellen D66 en GroenLinks.

"Elk kind heeft recht op rookvrij leren, spelen en opgroeien", vindt Joek van Pul van D66, die samen met Lisa Maas van GroenLinks de motie indient. "De gemeente heeft een aanjagende rol voor het rookvrij maken van locaties waar kinderen, leren, spelen en opgroeien. Het is belangrijk om kinderen te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van roken door ze te laten opgroeien in een rookvrije omgeving."

De motie wordt  donderdag in de raad behandeld. De twee partijen hopen dat ze een meerderheid van de raad achter deze motie kunnen krijgen. "We zijn in gesprek met de andere partijen."  

De indieners stellen dat het nodig is dat de gemeente Breda actie blijft ondernemen omdat er volgens hen uit cijfers van Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat er jaarlijks 20.000 Nederlanders overlijden door roken en enkele duizenden door meeroken. "Dit houdt in dat er in Nederland meer mensen sterven aan de gevolgen van roken dan door drank, drugs, misdaad en het verkeer bij elkaar", aldus de tekst van de motie.

Gesprek aangaan

De gemeente zou volgens de motie in gesprek moeten blijven gaan met exploitanten, beheerders en eigenaren van speeltuinen in Breda die niet eigendom zijn van de gemeente met als doel deze zo snel mogelijk rookvrij te maken. Ook (sport)verenigingen zouden gestimuleerd moeten worden om hun locaties zo snel mogelijk rookvrij te maken.

Maatschappelijke initiatieven

In Breda zijn al maatschappelijke initiatieven tegen roken. Zo krijgt de wijk Sportpark in 2019 een rookvrije zone. Het Amphia Ziekenhuis, Avans Hogeschool en het Nassau College sloegen daarvoor de handen ineen. D66 en GroenLinks willen met deze motie deze maatregel steunen. "De gemeente ondersteund en doet momenteel al veel om roken tegen te gaan. We moeten alleen nu niet achterover leunen, maar juist doorzetten om in de kopgroep te zitten van de gemeenten die roken tegen gaan."

Sigarettenafvalbakken

D66 en GroenLinks dienen donderdag ook met de PVDA en SP een motie in over roken op het Stadserf, bij de ingang van de raadzaal. De sigarettenafvalbakken en andere voorzieningen om te roken zouden moeten worden verplaatst naar een andere plekken op het Stadserf. "Deze staan nu binnen een straal van 20 meter van de ingang van het stadhuis en de gemeenteraad. Als deze verplaatst worden ontstaat er een rookvrije toegang."

'Gezonde en veilige stad'

De vier partijen samen vinden dat zij als raadsleden zich dagelijks inzetten voor een gezonde en veilige stad en dat zij een publieke functie hebben, met een voorbeeldrol. "De definitie van een gezonde en veilige stad is een stad waar inwoners en kinderen gezonde lucht kunnen inademen. Het stadhuis en de gemeenteraad zijn voor iedereen toegankelijk en dat moet op de best mogelijke manier zijn."