Adriënne Verboom bij de presentatie van het boek Goed Volk.
Adriënne Verboom bij de presentatie van het boek Goed Volk. Foto: Peter Visser/stichting Present

Breda koploper in KWF-collecte van Nederland

Door: Robbert Temmen Algemeen

BREDA – Breda is dit jaar de nummer een gemeente van Nederland waar het meeste geld is opgehaald voor de KWF kankerbestrijding. In totaal haalden ongeveer 800 collectanten 127.000 euro op. Het is voor het eerst dat Breda het meeste geld ophaalt voor KWF.

Adrienne Verboom, die al 43 jaar vrijwilligster en 16 jaar collectanten coördinator is van KWF Breda, is ontzettend trot op het resultaat dat zij en de vrijwilligers dit jaar hebben geboekt. “Iedereen die krijgt een medaille met het opschrift nummer 1. Ik vind het zo mooi dat dit ons is gelukt. Het is voor het eerst dat Breda het meeste geld van Nederland heeft opgehaald”, vertelt Verboom.

800 collectanten

KWF Breda maakt jaarlijks gebruik van ongeveer 800 collectanten en heeft 75 wijkhoofden. “Veel van onze collectanten hebben in de familie iemand die aan de ziekte leed/lijdt of hebben zelf deze ziekte (gehad).”

“Als stichting hadden we dit jaar eigenlijk vijftig mensen te kort. Hierdoor hebben we nog niet alle straten kunnen doen. Als je bedenkt dat vijftig mensen ongeveer honderd woningen langs kunnen gaan, had de opbrengst dit jaar nog hoger kunnen zijn.”

KWF-collecteweek

Als collectanten coördinator gaat Verboom zelf ook nog ieder jaar mee langs de deuren. In de KWF-collecteweek in september heeft KWF Breda 70.000 euro opgehaald. De rest van het opgehaalde bedrag komt van andere acties of evenementen.

KWF Breda haalt ook geld op via de uitvaartondernemingen in de stad. “Wanneer er iemand aan kanker overlijdt en geen bloemen wilt, dan kan het geld daarvoor worden gedoneerd aan onze stichting. Er zijn ook mensen die hun verjaardags- of huwelijksgeld doneren aan KWF. Ik vind dat mooi en denk zelf altijd wat moet je vragen als cadeau als je alles al hebt? Dan is het mooi om het dan te doneren aan KWF.”

Gastlessen

Een aantal scholen in Breda organiseert ook ieder jaar een sponsorloop voor KWF. “Onze stichting gaat dan langs om ook een gastlessen te geven om jongeren te motiveren om ons te helpen, over onze stichting en om jongeren mee te geven om niet te gaan roken. Als er mensen zijn die een idee hebben om geld op te halen voor KWF doen wij daar eigenlijk altijd wel aan mee.”

Het is voor de stichting ieder jaar opnieuw weer de doelstelling om een hoger bedrag dan het voorgaande jaar op te halen. “We hebben nu combinatiebussen. Mensen kunnen nu dus ook pinnen en dat zorgt er wel voor dat de opbrengst ook hoger is geworden dit jaar.”

Adrienne Verboom werd dit jaar voor haar inzet beloond met een plek in het boek Goed Volk, over hedendaagse helden van Breda.

Adriënne Verboom is coördinatrice van KWF in Breda.