Het kippenvelmoment van Miriam Haagh.
Het kippenvelmoment van Miriam Haagh. Foto: Miriam Haagh

Miriam Haagh: 'Trots op Acces City Award en kippenvelmoment bij NAC'

Door: Robbert Temmen Algemeen

BREDA – Het einde van 2018 is inzicht. Het is een jaar geweest waarin veel Bredanaars in het landelijk- en/of lokaal nieuws hebben geschitterd. BredaVandaag blikt in de laatste week van het jaar terug op het jaar van deze Bredanaars.  Vandaag: Miriam Haagh.

In 2018 werden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Miriam Haagh van de PvdA was in Breda een stemmenkanon. Ruim 70 procent van het aantal stemmen voor de PvdA kwamen op haar naam te staan. Haagh is in Breda de wethouder van Gezondheid, Wijkaanpak en Leren.

Wat was voor jou het belangrijkste nieuws/de mooiste herinnering van 2018?
"Een groot deel van 2018 stond voor mij in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 en de coalitievorming die daarop volgde. Toen op de uitslagenavond van de verkiezingen bleek dat de PvdA tegen de landelijke stroom in niets verloor in Breda en ik later hoorde hoeveel Bredanaars hun stem aan mij hadden toevertrouwd, werd ik er stil van. Wat een waardering en vertrouwen voelde ik daardoor, dat deed en doet me nog steeds erg veel en geeft me vleugels om nog jaren vol energie door te gaan voor een sterk en sociaal Breda."

Wat is je grootste blunder geweest in 2018?
"Een echt grote blunder kan ik me zo snel niet zo herinneren, maar kleintjes zijn er genoeg zowel in het werk als bij ons thuis. Bijvoorbeeld dat je naar supermarkt gaat omdat toiletpapier echt op is en thuis komt met van alles behalve toiletpapier. Of dat ik een podium af kom na een mooie speech, ik dan tevreden weer ga zitten en dan pas zie dat ik toch wel een forse ladder in mijn panty heb. Afijn, voor iedereen herkenbaar denk ik. Gelukkig is niemand perfect in het leven!"

Op welk moment ben je het meest trots uit 2018?
"Onlangs mocht ik in Brussel de Europese prijs: de Access City Award in ontvangst nemen namens Breda. Ik ben er zo trots op dat we deze Europese prijs hebben gewonnen door hoe we in Breda samenwerken om toegankelijkheid beter te maken. Ondernemers, vrijwilligers, maatschappelijke organisaties, ervaringsdeskundigen (mensen met beperkingen ) en gemeente zetten zich samen keihard in zodat ook mensen met beperkingen volop kunnen meedoen in Breda. Deze prijs laat zien dat we goed bezig zijn."

"In dit kader had ik ook het grootste kippenvelmoment van dit jaar. Op 29 september speelde NAC thuis tegen PSV. Deze zaterdag startte ook de week van de toegankelijkheid. Samen met NAC hadden we het vanuit de gemeente en Breda Gelijk mogelijk gemaakt dat de kinderen die meeliepen in de line-up met de spelers, allemaal kinderen met beperkingen waren. Er waren blinde kindjes bij, kinderen met fysieke en verstandelijke beperkingen. Tijdens de rust mochten deze kinderen penalty schieten, aan de kant van de B-side. De supporters waren geweldig en toen we met de kinderen in een rij het publiek gingen bedanken en de NAC aanhang uit volle borst "de helden van Breda" zongen, toen schoten de tranen bij mij in de ogen. Dat is de kracht van Breda, op zo'n avond brengen we echt alles samen! Als NAC-fan (ik zit iedere thuiswedstrijd met mijn jongste zoon op tribune) en wethouder die zich zo inzet voor toegankelijkheid was dit echt uniek, om nooit te vergeten, met recht een kippenvelmoment."

Hoe ziet jouw jaarwisseling eruit?
"Deze avond ben ik samen met mijn gezin (mijn man Peter, onze zonen Casper en Vincent en onze hond Twitter) bij goede vrienden en hun kinderen in Teteringen. We eten samen, zitten hele avond te kletsen, stoken een vuurtje buiten en blikken terug en kijken vooruit. Op 1 januari zien we onze ouders en familie en 's avonds eten we traditiegetrouw samen met alle oude buren in ons oude straatje. Dus veel familie en vrienden, ik kan daar erg van genieten."

Wat zou zijn jouw voornemens voor 2019?
"In mijn werk leg ik graag de nadruk op gezondheid, in plaats van alleen over zorg te praten. Immers als je werkt aan je gezondheid, een gezonde leefstijl en voldoende bewegen, dan kunnen wellicht veel problemen voorkomen worden en is er in sommige gevallen echt minder zorg nodig. Ik wil zelf in 2019 ook iets meer stil staan bij mijn eigen gezondheid. Wat meer bewegen, niet zo vluchtig leven en soms ergens iets meer de tijd voor nemen. Zodat ook ik, ondanks een drukke baan en gezin, mijn gezondheid iets vaker op 1 zet en voldoende tijd en energie heb om er voor die mensen die een steuntje in de rug nodig hebben, altijd te zijn."