Een alternatieve maar koude slaapplek voor een dakloze.
Een alternatieve maar koude slaapplek voor een dakloze.

Winteropvang daklozen geopend tot zaterdag

Door: Robbert Temmen Algemeen

BREDA – Sinds afgelopen woensdag koelt het in de nacht af tot onder de nul graden. Dit betekent dat de winteropvang van SMO Breda is opengesteld. Tot aankomende zaterdag 29 december kunnen dak- en thuislozen hier overnachten.  

Het is voor de tweede keer deze maand dat de winteropvang wordt opengesteld. Eerder gebeurde dit van woensdag 12 december tot maandag 17 december. "Wanneer de temperatuur in Breda twee nachten achterelkaar onder het vriespunt komt, dan gaat de winteropvang open", vertelt Ben Pruijn, adjunct directeur van SMO Breda. "Dit is nu sinds afgelopen woensdag het geval.”

De winteropvang biedt plaats aan ongeveer zestig personen, maar doordat er permanent ongeveer veertig regulieren gebruik maken van de opvang is er nog plek voor ongeveer twintig (andere) dak- en thuislozen. Deze capaciteit is momenteel nog voldoende vertelt Pruijn. “Er maken bij de huidige vorst ongeveer vijf tot tien personen gebruik van de winteropvang. Maar als de vorst strenger wordt dan verwacht ik dat het aantal mensen wel zal toenemen.”

“Het is overigens ook bij strengere vorst nog niet voorgekomen dat er meer dan twintig personen gebruik hebben gemaakt van onze diensten.”  Zaterdag komt de temperatuur in de nacht weer boven het vriespunt uit en dan sluit ook de winteropvang. “We houden iedere dag het weerbericht in de gaten. Als het weer twee dagen achter elkaar afkoelt tot onder het vriespunt dan gaat de winteropvang weer open.”