Afbeelding
Foto: Toby de Kort SQ Vision

Forse toename files op A58 en A59 rond Breda

Door: Robbert Temmen Algemeen

BREDA - De aantrekkende economie zorgt voor dichtslibbende wegen rond Breda. Dat blijkt uit een overzicht van de drukte punten op de landelijke snelwegen. De ruit rond Breda komt een aantal keer in de toptien voor. De A59 staat daar niet in. De filedruk nam daar wel bijna met een kwart toe, laat een medewerker van de ANWB desgevraagd weten.

Het gaat om het traject van Oosterhout richting Den Bosch. Op dit traject nam de filezwaarte met 23 procent toe. Dat is meer dan het gemiddelde, dat volgens de ANWB op ongeveer 20 procent ligt. De toename zit niet alleen tijdens de spitsuren, maar ook overdag ondervonden weggebruikers fors meer oponthoud. 

Avondspits
Ook de avondspits op de A58 van Tilburg richting Breda staat in de top-10 avondspitsen in Nederland.  Hier is de filezwaarte met 17 procent toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Toch haalt deze file de algemene ANWB top-10 niet.

De drukste spitsen in Nederland zijn de ochtendspitsen op maandag en dinsdag. Het grootste knelpunt in de ochtendspits rond Breda in het afgelopen jaar was op de A27 van Breda richting Utrecht tussen Geertruidenberg en Gorinchem. Net als vorig jaar blijft dit de nummer drie ochtendspits van Nederland. Maar dit is niet de enige ochtendspits rond Breda die voorkomt in de ANWB file top 10.

Knooppunt Zonzeel
De ochtendspits op de A16 van Breda richting Rotterdam tussen knooppunt Zonzeel en Dordrecht komt er namelijk ook in voor. Deze file doet het ten opzichte van vorig jaar wel net iets beter. Vorig jaar stond deze file nog op de zesde positie van Nederland. Dit jaar is deze file terug te vinden op plek zeven.

Oorzaken
Landelijk is op 1 november de recordspits gemeten, want door regen en ongelukken stond op het drukste moment die donderdagavond 1.135 kilometer file in heel Nederland. Op plek twee staat 18 januari door storm, want toen blokkeerden ruim zestig vrachtwagens wegen in Nederland doordat ze door de zware wind omver waren geblazen. Als laatste wordt de droge zomer genoemd, want daardoor waren er veel meer bermbrandjes en was er meer recreatieverkeer.