Foto: Elton Menchick/Flicr.com

Super-bloed-wolfmaan komende nacht te zien in Breda (update)

BREDA – Het moet een van de mooiste shows van de ruimte zijn: een super-bloed-wolfmaan. De combinatie tussen de supermaan, de bloedmaan en de wolfmaan is in de vroege ochtend van maandag 21 januari te zien.


De super-bloed-wolfmaan is eigenlijk een combinatie van drie gelijktijdige gebeurtenissen. De afstand tussen de aarde en de maan is in de vroege ochtend van maandag 21 januari minimaal, waardoor er sprake is van een ‘supermaan’. Volgens EarthSky.org hangt de maan dan op 357.538 kilometer van de aarde.

Supermaan
Om de 29 dagen bereikt de maan een minimale afstand tot de aarde. Als dat moment samenvalt met een volle maan is er sprake van een 'supermaan'. Dit is ongeveer drie keer per jaar vanuit Nederland te zien. De maan lijkt op dat moment extra fel en groot.


Bloedmaan
Daarnaast is er tijdens de super-bloed-wolfmaan sprake van een totale maansverduistering, wat een 'bloedmaan' wordt genoemd. Tijdens deze verduistering buigt alleen het rode licht om de aarde heen naar de maan, waardoor deze bloedrood kleurt. Een bloedmaan is een stuk zeldzamer, maar is ook al vaker te zien geweest in Nederland. Als de bloedmaan op hetzelfde moment plaatsvindt als de supermaan heet dat een superbloedmaan.


Wolfmaan
De eerste volle maan van het jaar wordt ook wel de Wolfmaan genoemd.


Super-bloed-wolfmaan
Dit fenomeen is dus enorm zeldzaam. Als de lucht helder is, is de superbloedmaan van 03.36 uur tot 8.50 uur in de ochtend te bewonderen. Maar het einde zal vanuit Nederland al niet meer te zien zijn. Het hoogtepunt van de superbloedmaan zal plaatsvinden rond 06.13 uur.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief