Breda maakt zich op voor 75 jaar vrijheid

BREDA - Dit jaar herdenkt én viert Breda 75 jaar vrijheid. Breda sluit onder meer aan bij ‘Brabant Remembers’, het project binnen Noord-Brabant waarbij 75 bijzondere verhalen een indringend beeld van de impact van de Tweede Wereldoorlog geven.


De 75-jarige bevrijding wordt in heel Nederland en de zuidelijke provincies actief gevierd. Voor Breda zijn bij ‘Brabant Remembers drie verhalen geselecteerd: De Vlucht (de evacuatie van Breda in mei 1940), de bevrijding door Generaal Maczek en de geschiedenis van de Bredase piloot Frans Brogtrop. Een belangrijk onderdeel van het programma 75 jaar vrijheid in Breda is de officiële herdenking in oktober 2019 bij de Poolse begraafplaatsen met de geplande opening van het Maczek Memorial.

Het landelijke Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert in de periode augustus 2019 tot en met mei 2020 diverse evenementen ter ere van 75 jaar bevrijding van Nederland. Het comité zoekt aansluiting bij provincies en gemeenten. “Breda is gestart met de voorbereidingen en heeft de ambitie om ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid in 2019 een bijzonder programma met de stad te realiseren”, volgens Marianne de Bie, wethouder Cultuur en burgemeester Paul Depla.”We weten dat het thema ‘leven in vrijheid’ Bredanaars inspireert. Laten we inzetten op een programma waarin saamhorigheid en verbinden met elkaar centraal staat. En waarin we met elkaar het gesprek hebben over vrede en vrijheid, met respect voor het verleden, aandacht voor het heden en dromen over de toekomst.”

Vandaar doen de gemeente en coördinerend projectleider, Jos Figlarek een oproep aan alle Bredanaars. “Kom met initiatieven en breng tot uiting hoe we met elkaar in eigen straat en stad vreedzaam kunnen samenleven. Tegelijkertijd is het mooi te zien dat de Provincie Noord-Brabant, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en internationale organisaties druk bezig zijn met het bouwen van een indrukwekkend programma. Als Breda zijn we daarbij actief betrokken. Iedereen die een idee heeft of een bijdrage wil leveren, kan dit kenbaar te maken vóór 21 januari 2019 via 75jaarbevrijding@breda.nl.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief