Afbeelding
Foto: Henk Ketelaar

Advocaten voeren kort actie voor gerechtsgebouw Breda

Door: Peter Houtepen Algemeen

BREDA - 'Je recht halen is straks niet meer te betalen'. Met deze tekst op een viertal spandoeken hebben zo'n dertig advocaten woensdagochtend in Breda korte tijd actie gevoerd tegen de plannen van minister Sander Dekker van Rechtsbescherming. 

De actie was een oproep van de Orde van Advocaten Zeeland-West-Brabant. De minister overweegt om het voor mensen met een smalle portemonnee moeilijker te maken om een beroep te doen op rechtsbijstand. Ook zou Dekker plannen hebben om de overheid te laten bepalen wie nog recht heeft op een advocaat. Dat is tegen het zere been van de Orde.

De advocaten verzamelden zich om 9.00 uur voor het nieuwe gerechtsgebouw in Breda om hun protest met onder andere spandoeken kracht bij te zetten. Na een half uur was de actie weer voorbij. 

De SP-fractie in Breda juicht de actie van woensdagochtend toe; "Wie rijk is, kan zijn recht halen. Wie arm is niet als het aan het kabinet ligt. Terecht dat advocaten vandaag onder andere in Breda in opstand zijn gekomen tegen deze vorm van klassenjustitie", aldus de partij.