Afbeelding
Foto: Peter Visser

Klimt NAC zondag uit de gevarenzone?

Door: Robbert Temmen Sport

BREDA – De eredivisie gaat dit weekend eindelijk weer van start. De fanatieke NAC-fan heeft de wedstrijd van aankomende zondag al het hele jaar omcirkeld in zijn agenda staan.  Dan wordt er om 12.15 uur afgetrapt in het Koning Willem II-stadion voor de wedstrijd tegen Willem II. Wat zijn de kansen voor de Bredanaars om zondag met een goed resultaat weer in Breda terug te keren?

Eerder dit seizoen (21 oktober) eindigde het duel in Breda in een 2-2 gelijkspel. De doelpuntenmakers in die wedstrijd waren aan de kant van NAC Mitchell te Vrede en Mikhail Rosheuvel. Voor de bezoekers scoorden Thomas Meißner en Donis Avdijaj.

Tegen Willem II heeft NAC het de laatste jaren niet altijd even makkelijk. In de reguliere competitie wist NAC in de laatste vijf wedstrijden geen enkele keer de volle buit mee te nemen. De laatste overwinning in de competitie tegen Tilburgers dateert uit 2013. Toen wist NAC in het Rat Verlegh stadion met 4-0 te winnen. Tussendoor wist NAC in de play-offs finale om promotie/degradatie ook te winnen in Breda. Het werd toen 2-1.

In de laatste vijf uitduels in de eredivisie in Tilburg wist NAC telkens te scoren. In totaal lukte dat zes keer. Dit aantal is hoger dan dat van Willem II. Zij wisten vijf keer het net te vinden in deze vijf ontmoetingen.

Mitchell te Vrede en Mikhail Rosheuvel zijn dit seizoen de mannen die het verschil maken voor NAC. Te Vrede vond dit seizoen al negen keer het net; Rosheuvel vijf keer. In Tilburg kan dit aantal voor beiden oplopen. In de laatste drie thuisduels kregen de Tilburgers telkens minstens drie tegentreffers. De laatste keer dat deze ploeg minstens drie tegengoals in zoveel thuisduels op rij in de Eredivisie kreeg was in april 2011 (toen 5).

Zestien kansen
Dat Rosheuvel zelf zijn doelpuntjes meepikt is natuurlijk mooi, maar dit jaar is hij ook de man die de meeste kansen creëert voor Te Vrede. Rosheuvel heeft in de eerste seizoenshelft zestien kansen gecreëerd voor Te Vrede. Daarmee is alleen Hakim Ziyech (Ajax) de man die in de eerste seizoenhelft meer kansen voor een specifieke teamgenoot creëerde.  In zijn geval creëerde hij 19 kansen voor Dusan Tadic.

Op dit moment is NAC al drie wedstrijden op rij ongeslagen. Daarmee is het samen met PSV en ADO de nummer twee. Alleen Ajax staat momenteel met elf ongeslagen duels op rij een plekje hoger.

Resultaten uit het verleden
Wie denkt dat statistieken uit het verleden ook iets zeggen over de toekomst, is wellicht wat minder optimistisch. De afgelopen negen kalenderjaren wist NAC slechts één keer de eerste wedstrijd van het jaar te winnen. Door een doelpunt van Eric Botteghin won NAC in 2013 in eigen huis tegen VVV-Venlo met 1-0. In de overige acht duels werd er vier keer gelijk gespeeld en vier keer verloren. Het is dus zondag een mooi moment voor NAC om hier verandering in te brengen!