NAC-jeugd samen met Wim van Hanegem (midden) en scheidsrechter Frans Derks (rechts in korte broek).
NAC-jeugd samen met Wim van Hanegem (midden) en scheidsrechter Frans Derks (rechts in korte broek). Foto: Johan van Gurp/Stadsarchief Breda

De schurende kaarten van Frans Derks in Andere Tijden Sport

Door: Peter Houtepen Sport

BREDA - Zijn eigenzinnige gedrag, zijn ongezouten mening, zijn lange haren en zijn korte broekjes hebben hem het fluiten op een wereldkampioenschap voetbal gekost. Dat vertelt Frans Derks zondag 20 januari vanaf 22.00 uur op NPO 1 in Andere Tijden Sport. Derks was namelijk niet zo geliefd bij de bobo's van de KNVB.

88 jaar is hij inmiddels. Fluiten doet hij nog steeds. "Voor de fun", zo liet hij donderdagavond in De Wereld Draait Door (DWDD) bij Matthijs van Nieuwkerk weten. De uitzending kabbelde voort tot aan het moment dat Derks aanschoof. Van Nieuwkerk was meteen de regie kwijt. Die werd overgenomen door de inwoner van Breda. "Maar beste man, luister nou es." Het was Frans Derks ten voeten uit en leverde een stukje hilarische televisie op.

Op het voetbalveld voelde Derks zich altijd meer een spelleider dan een scheidsrechter, zo vertelde hij bij DWDD. "Een spelleider moet plezier uitstralen, dat heb ik als arbiter ook altijd gedaan." In zijn hele professionele scheidsrechterscarrière deelde hij slechts 14 gele kaarten uit. Ter vergelijking: tijdens de wedstrijd Nederland-Portugal op het WK 2006 strooide arbiter Valentin Ivanov alleen al met 16 gele en vier rode kaarten. Het verhaal gaat overigens dat Frans Derks vaak geen kaarten bij zich had omdat die schuurden in het kruis van zijn korte en strakke broekjes.

De VAR vindt de in Breda wonende, maar in het Limburgse Vaals geboren ex-profscheidsrechter maar niks. "Spelers die miljoenen verdienen mogen voor open doel over schieten, maar een scheidsrechter mag geen fout maken?" Nog een ontboezeming die hij donderdagavond deed: "Er heeft onder mijn leiding nog nooit een Duitse club een Europese wedstrijd gewonnen. U mag zelf invullen of dat toeval was!"

Bekijk hieronder het fragment uit De Wereld Draait Door terug: