Wethouder Miriam Haagh
Wethouder Miriam Haagh Foto Krista Monteiro

'Breda toekomstgericht maken ten aanzien van dementie'

Door: Robbert Temmen Algemeen

BREDA – Breda moet meer 'toekomstgericht' worden ten aanzien van dementie. Dat is het speerpunt tijdens het themajaar dementie, dat onderdeel is van het Bredase bestuursakkoord. Dat is nodig aldus de gemeente omdat de ziekte zoveel impact heeft, voor de persoon zelf en zijn of haar directe omgeving.

Op dit moment wonen en leven er in Breda ongeveer 3000 mensen met dementie. De verwachting is dat er in 2040 ongeveer 5000 mensen met dementie in Breda wonen. Wethouder Miriam Haagh (PvdA) stelt in een brief aan de raad dat er voor alle mensen met dementie gemiddeld een drietal naasten betrokken als mantelzorger zijn. “Dat maakt dat bijna 10.000 inwoners in de Breda nu al dagelijks te maken hebben met deze ziekte.”

'Extra focus leggen'
Daarom gaat ze dit jaar extra aandacht geven aan deze ziekte. Dat gebeurt binnen de reguliere zorg- en welzijnsaanpak, maar ook op andere manieren. "In onze stad hebben we 'met elkaar' als één van de kernwaarden benoemd. We zien dat er rondom dementie al heel veel 'met elkaar' in de stad gebeurt, vanuit prachtige en soms onverwachte verbindingen."

Samenbrengen
Al die initiatieven wil Haagh versterken en waar nodig samenbrengen. Zodat mensen met dementie – maar ook anderen voor wie 'meedoen' moeilijk is of wordt – op een prettige en veilige manier langer thuis kunnen (blijven) wonen in Breda. "We doen dat door in te zetten op het vergroten van bewustwording en versterken van sociale draagkracht. Maar ook door het taboe te doorbreken rondom de ziekte, zowel voor de inwoners met dementie zelf als voor de mantelzorger."

Ruimtelijke ontwikkeling
Maar dit kunnen ze ook doen door bijvoorbeeld een ziekte als dementie in relatie te brengen met ruimtelijke ontwikkeling en te verkennen hoe ze in de Bredase bouw en ontwikkeling rekening kunnen houden met leefbaarheid in relatie tot ziekte, vergrijzing en eenzaamheid. "We lopen daarbij langs een tweetal sporen. De eerste is stevig inzetten op 'bewustwording' – het vergroten van kennis en verkrijgen van handelingsperspectief, en we willen een concreet verschil maken voor de levenskwaliteit van mensen met dementie middels proeftuinen en experimenten."

'Ervaren'
Een belangrijk onderdeel in beide sporen is 'ervaren'. Daarom heeft de gemeente een achttal Virtual Reality brillen aangeschaft die je laten ervaren hoe het is om zelf dementie te hebben. Deze brillen zullen dit jaar door de hele stad ingezet worden om met inwoners, mantelzorgers en andere geïnteresseerden in gesprek te gaan over dementie.