Afbeelding
Foto: Wijnand Nijs

Binnenkort is melden van overlast in treinen mogelijk

Door: Robbert Temmen Algemeen

BREDA - Treinreizigers in het zuiden van Nederland kunnen als eerste meldingen gaan maken van overlast in de trein. De NS start hier namelijk in het voorjaar een proef mee, waarbij overlast in de trein (anoniem) gemeld kan worden via een app of sms. Dat schrijft staatssecretaris van Infrastructuur Stientje van Veldhoven aan de Tweede Kamer.  

Tijdens de proef komen de meldingen eerst binnen bij de meldkamer van de NS. De meldkamer kan dan vervolgens voor hulp zorgen. Dit geldt overigens voor kleine incidenten en overlast. “Ik wil dat reizigers zich veilig voelen in de trein, ook laat in de avond of in een lege coupé", aldus Van Veldhoven. Bij ernstige incidenten moeten reizigers nog steeds als eerste 112 blijven bellen. Als de proef slaagt, komt er een vervolg.

Dagelijks maken in Nederland miljoenen mensen gebruik van het openbaar vervoer. De  vervoerders, politie, vakbonden en verschillende overheden werken samen om de veiligheid in het OV te bevorderen. Zo hebben de vervoerders de afgelopen jaren al meerdere maatregelen genomen. Bijvoorbeeld het plaatsen van (extra) camera’s en poortjes op de stations, de afschaffing van het betalen met contant geld en het gebruik van bodycams voor de Veiligheid & Service-medewerkers in de trein. Maar volgens Van Veldhoven kan de NS niet alle overlast in de trein voorkomen. “Dan kan het best fijn zijn als je NS met dit Treinalert een seintje kunt geven, bijvoorbeeld als je ziet dat een dronken reiziger mensen lastig valt of meubilair wordt vernield.”