Afbeelding
Foto: Gemeente Breda

Veertig Bredase boa's standaard uitgerust met bodycams

Door: Robbert Temmen Algemeen

BREDA – De veertig Bredase boa's krijgen voortaan bodycams bij hun standaarduitrusting. Uit de proef van de gemeente bleek dat de kleine lichaamscamera's de veiligheid voor de buitengewoon opsporingsambtenaren vergroten.

De pilot startte in het voorjaar van 2018, omdat bleek dat de boa's van team Handhaving en Wijkveiligheid regelmatig bij het uitoefenen van hun taken te maken hadden met incidenten, variërend van verbaal tot soms fysiek geweld. Deze pilot is inmiddels afgelopen en geëvalueerd. Uit de pilot is gebleken dat het dragen van de bodycam een 'de-escalerend effect' heeft en het veiligheidsgevoel van de Boa's vergroot, aldus het college.

Gedurende de pilot mochten boa's de bodycam dragen. In deze periode is 78 keer een melding gedaan van agressie. Bij deze meldingen was de bodycam bij 25 situaties aanwezig. Deze gegevens bevestigen de de-escalerende werking van de bodycam. Er hebben zich geen burgers gemeld met klachten over het gebruik van de bodycam. De opgenomen beelden dragen daarnaast bij aan de doorontwikkeling en professionalisering van de boa's in Breda, stelt het college. Zo kunnen beelden van situaties en trainingen worden gebruikt voor trainingsdoeleinden.